Social

Fumatul electronic, nicio scofală

Două mari studii şi-au prezentat de curând concluziile în legătură cu efectele folosirii ţigării electronice. Unul dintre acestea este cel prezentat de către cercetătorii Universităţii din Atena la Congresul anual al Societăţii Europene a Bolilor Respiratorii. Potrivit savanţilor eleni, fumătorul electronic riscă uşoare afecţiuni pulmonare, dar poate crea probleme majore la nivel cardiac.

Pe de altă parte, cu doi ani în urmă, de peste ocean au fost trimise o serie de scrisori de avertisment producătorilor şi distribuitorilor de ţigări electronice. Concret, reprezentanţii Agenţiei Americane pentru Controlul Medicamentelor şi Alimentelor au avertizat că se încalcă bunele practici de producţie, prezentând nefondat calitatea de medicament în cazul unor substanţe, precum şi a unor proceduri ce ar sta la baza mecanismelor de eliberare a unor substanţe famaceutic active.

Din nefericire, nu numai la noi, dar şi pe întregul continent european domneşte o ambiguitate cruntă legată de legislaţia privind aceste produse. Bunăoară, în România, ţigările electronice sunt comercializate în farmacii ca adjuvante în lupta cu dependenţa de tutun.

În realitate, adevărul este că ţigările electronice, deşi nu conţin gudron, conţin destui compuşi volatili nocivi, printre care propilen glicolul plus nicotina, respectiv substanţa care creează bazele adicţiei.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!