La zi

Germania îmbătrânită

Cu opt naşteri la mia de locuitori, Germania are cea mai scăzută rată din lume. Iar rezultatul echivalează cu o cumplită îmbătrânire a populaţiei. Nu mai puţin de 20,4% din populaţia gigantului economic este formată din cetăţeni de peste 65 de ani, ceea ce, evident, îngrijorează, fiind vorba de prima economie europeană şi de a patra mondială.

Totuşi, chiar şi pe un continent în criză, finanţele publice sunt echilibrate, balanţa economică este excedentară iar şomajul se situează sub 7%. Şi atunci, de ce este îngrijorătoare lipsa naşterilor în ţara cancelarului Angela Merkel, ea însăşi o femeie fără copii?

În primul rând pentru că durează de patru decenii, la ora actuală înregistrându-se o rată fără precedent, de doar 8 naşteri la mia de locuitori. În atari condiţii, nu-ţi poţi menţine statutul de motor al Uniunii Europene, mai ales că previziunile indică o scădere a populaţiei UE cu 17 milioane de locuitori în următoarea jumătate de secol.

Asemenea lui Merkel, universitară devenită guvernant, foarte multe femei germane nu au copii, familiile cu copii reprezentând doar 29% din căminele germane. Aşa se face că statul a ajuns să exercite presiuni asupra primăriilor pentru a crea creşe şi a încuraja natalitatea. Rezultatul a fost însă minim. Îmbătrânită, Germania a deschis porţile imigraţiei calificate, ajungându-se astăzi la o prezenţă de 9% străini pe teritoriul său.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!