Cultură

Giurgiu sub mirajul festivalului – “Puşlamaua de la etajul 13” a deschis ieri seară Festivalul “Teatrelor dunărene”

6 zile de teatru românesc, bulgar, sârb şi austriac reunite în cadrul unui eveniment teatral ajuns la ediţia cu numărul XV. Teatrul “Tudor Vianu” se află în straie de festival în aceasta săptămână şi are oaspeţi de seamă. Ieri seară directorul Mircea M.Ionescu a deschis oficial Festivalul “Teatrelor dunărene”, o ediţie cu greutate. Nu mai putin de 23 de spectacole şi  ctivităţi culturale sunt prinse în program.

 

Cu dificultăţi financiare mai pregnante de la an la an, cu piedici de ordin organizatoric şi administrativ, cu o listă de sponosori simţitor mai mică faţă de alte evenimente de profil din ţară, dar cu multă dăruire şi determinare. Aşa ar putea fi caracterizat demersul conducerii Teatrului “Tudor Vianu” de a oferi giurgiuvenilor şi în acest an un produs cultural de calitate, şi nu doar de a duce mai departe tradiţia Festivalului Teatrelor Dunărene. Aşa se face ca ediţia cu numărul XV rivalizează cu alte festivaluri teatrale, respectandu-şi profilul „dunărean” ce impune invitatea trupelor teatrale din amonte si din aval de Dunăre. Astfel că, în acest an pe scena de la Giurgiu vor juca teatre de la malul bătrânului fluviu precum Galaţi, Brăila,Vidin, Silistra, Ruse, Zajecear sau Viena.

Aşadar, după cele două festivaluri “de brumărel” din Galaţi şi Brăila, centrul de greutate al teatrului românesc s-a mutat pentru o săptămână la Giurgiu, şi odată cu el şi atenţia presei de specialitate şi a criticilor de teatru a fost îndreptată tot spre Giurgiu. Dincolo de spectacolele de teatru, festivalul aduce în atenţia oamenilor de teatru dar şi a publicului colocvii şi simpozioane, dar si premierea concursului de “Dramaturgie în doi”.  Spectacolul care a deschis festivalul a fost “Puşlamaua de la etajul 13”. Textul a primit anul trecut locul I la Festivalul de dramaturgie de la Galaţi şi a fost montat de Teatrul “Fani Tardini”, după ce piesa a avut premiera absolută la Giurgiu, cu Anca Sigartău, ]n viziunea regizorală a lui Dan Tudor. Aşadar, ieri seară giurgiuvenii au putut să vadă aceeaşi “Puşlama de la etajul 13” scrisă de Mircea M.Ionescu, ]n interpretarea actorilor din Galaţi, in cadrul spectacolului semnat de Vili Perveli Nikolov.  Mai dinamic, prin existenţa în scenă şi a celorlalte personaje şi mai vocal decât varianta giurgiuveană a piesei, spectacolul a prins la publicul preponderant tânăr.  Aruncaţi parcă într-o cuşcă cu lei, unii elevi din sală nu au ştiut cum trebuie să reacţioneze într-o sală de teatru şi au existat momente în care au confundat sala de spectacol cu sufrageria de acasă, unde sunt premise comentarii, făcând astfel şi mai grea misiunea artiştilor. Actriţa principală, Petronela Buda s-a comportat însă ireproşabil şi în această ipostază îngreunată de public şi a făcut un spectacol de excepţie. Conturat în tuşe mai groase de Anca Sigartău, conflictul interior al personajului Linda, a fost tratat usor diferit de regizor, care a mizat de aceasta data pe dinamism, interacţiunea mai extinsă cu publicul, dar şi pe comicul puternic al unor personaje. Publicul ce a vazut însă şi varianta Dan Tudor s-a împărţit inevitabil în doua tabere. Creatorul personajelor Mircea M.Ionescu ne-a declarat că-şi iubeste în egală măsură ambii copii, atât cel născut pe scena de la Galaţi cât şi pe cel de la Giurgiu . În această seară este rândul actorilor bulgari de la Ruse şi Vidin să joace în faţa publicului din Giurgiu.  Întregul program al festivalului poate fi consultat pe site-ul oficial al teatrului www.teatrultudorvianu.ro.  Intrarea este libera la toate spectacolele, cu excepţia celui de sâmbătă “Poker”, de la ora 20.30, al Teatrului de Comedie.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!