Politic

Guvernul Franţei, demisionar

valls

Manuel Valls, primul ministru al Franţei, a prezentat luni dimineaţă, 25 august, preşedintelui Francois Hollande, demisia întregului guvern. Concomitent, preşedinţia i-a solicitat lui Valls să formeze un nou cabinet, care va fi prezentat, de urgenţă, în decurs de 24 de ore.

Hollande i-ar fi cerut premierului să formeze o echipă  guvernamentală în conformitate cu orientările pe care le-a definit el însuşi pentru Franţa, din postura de socialist, doctrină pe care o îmbrăţişează şi primul ministru. Şi asta în condiţiile în care o nouă criză cu privire la politica economică a Franţei zguduie opinia publică.

Tot acest demers survine la câteva zile după ce ministrul Economiei, Arnaud Montebourg, a cerut noi politici economice şi a pus sub semnul întrebării ceea ce el a numit ”obsesia germană a rigorii bugetare”.

Într-un interviu publicat sâmbătă de către Le Monde, Montebourg s-a arătat împotriva liniei economice alese de către premier şi preşedinte, ambii socialişti ca şi el. Acesta a declarat că Germania este prinsă în capcana unei politici economice de austeritate pe care a impus-o întregii Europe, dreapta germană care o susţine pe Angela Merkel impunând această orientare. Problema e, a punctat Montebourg, că Franţa nu are vocaţia unui stat care să se alinieze axiomelor ideologice ale dreptei germane.

Declaraţiile lui Montebourg au survenit după ce Berlinul a respins apelul preşedintelui Hollande către o reorientare a politicilor europene în favoarea creşterii economice şi creării de locuri de muncă, şi asta într-un context de nervozitate economică persistentă în Franţa.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!