Actualitate

IMPLICĂ-TE! Mamografia este gratuită! În lume, la fiecare 14 minute, o femeie moare din cauza din cauza cancerului la sân

abch“Implică-te! Mamografia este gratuită”

În atenţia: Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu,
Consiliului Judeţean Giurgiu,
Ministerului Sănătăţii
 Domnilor responsabili ,

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor. În lume, la fiecare 14 minute, o femeie moare din cauza acestei boli. Depistat la timp, cancerul de sân este vindecabil. Cancerul la sân este prima cauza de deces în rândul femeilor din România.
În fiecare an, aproximativ 6.000 de femei se îmbolnăvesc de cancer la sân şi peste jumătate pierd această bătălie, cauza principală fiind diagnosticarea bolii în stadiu avansat.  Diagnosticat în fază incipientă, cancerul la sân, poate fi tratat relativ uşor şi fără urmări, chiar vindecat.  Descoperit în stadiu 0 sau 1, cancerul la sân poate fi vindecat în proporţie de 94%.          
În anul 2014, în judeţul Giurgiu, 913 persoane au fost înregistrate la Direcţia de Sănătate Publică cu această nemiloasă maladie – cancerul la sân – ceea ce este tragic.              
Mamografia este o analiză gratuită obţinută cu bilet de trimitere de la medicul specialist, medicul de familie, pentru femeile de peste 40 ani. Neavând un   mamograf în  Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu, femeile din judeţ se orientează către alte centre de stat sau private din  Bucureşti sau din ţară pentru a realiza acest examen (gratuit), însă, din cauza veniturilor mici, nu pot realiza aceste analize vitale pentru ele. Cancerul la sân, depistat  la timp, va creşte şansele de supravieţuire şi va scădea costurile de tratament.
Voinţa instutuţiilor publice este hotărâtoare în a aproba finanţarea acestor programe de screening, dar şi achiziţionarea unui aparat mamograf, deoarece  Judeţul Giurgiu (la nivel de Spital Judeţean) este singurul judeţ din România  unde nu există un aparat mamograf pentru depistarea cancerului la sân.               
Pentru  functionarea în Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu a unui aparat mamograf nu este necesară înfiinţarea unei noi secţii, deoarece se va realiza doar screening-ul (depistarea) şi nu tratamentul .
Spitalul  Judeţean de Urgenţă Giurgiu are în dotare, în cadrul secţiei de Radiologie-Imagistică, încăperi special amenajate pentru funcţionarea acestui aparat,  dar şi personal calificat (medici, asistenţi medicali, imagişti, etc).
Menţionam că, în anul 2015 am făcut demersurile necesare pentru conştientizarea cetăţenilor giurgiuveni despre necesitatea acestui aparat mamograf, în urma campaniei s-au strâns peste 4500 semnături. Aceste tabele cu semnături au fost prezentate responsabililor din Consiliul Judeţean Giurgiu (s-au depus şi înregistrat 2 cereri + copii tabele cu semnături + profilul comunităţii), aceştia rămânând nepăsători şi indiferenţi (până în prezent nu am primit niciun răspuns).
Asociaţia Bolnavilor de Cancer şi Hepatită – Giurgiu
Preşedinte – Creţu Georgiana

Asociaţia Bolnavilor de Cancer si Hepatită – Giurgiu

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!