Sport

În sfârşit, Andy

Pierduse patru finale majore până la acest ultim act de pe Arthur Ashe Arena, de luni noapte, ora Bucureştiului. De trei ori Roger Federer (ultima dată la Wimbledon, în această vară) şi o dată Nole Djokovic nu-i lăsaseră nicio speranţă. Finale pierdute net, cu un singur set adjudecat la Federer, Wimbledon-ul 2012; simple formalităţi pentru adversari şi un debarcader de frustrări pentru scoţianul născut în mai 1987.

Ei bine, Andy Murray s-a metamorfozat în noaptea de 10 spre 11 septembrie, devenind, din eternul perdant, un winner fără de echivoc. E adevărat, toată lumea se aştepta la acest salt. De ce? Pentru că de un an de zile, lângă el se află un sfinx printre campionii dintotdeauna. Ivan Lendl. Cehul care a jucat opt finale consecutive la Flushing Meadows, câştigând jumătate dintre acestea, nu putea să susţină decât un învingător.

Iar din 11 septembrie, Andy Murray, care i-a luat locul în clasament lui Rafa Nadal, trecând pe podiumul ATP, este un învingător cu acte. Un campion de care vom mai auzi mulţi ani de acum înainte. Nu avem de-a face cu un tenismen care se va opri aici, precum Andy Roddick sau Layton Hewitt, avem de-a face cu un viitor număr unu, cât de curând. Un veritabil întregitor al careului de aşi Federer-Nadal-Djokovic-Murray.

Despre epica finală de la openul american, sunt multe de spus, s-ar putea  scrie o carte. Bref, datele statistice ne pot edifica, totuşi, cât de cât. Patru ore şi 54 de minute a durat meciul. O oră şi 27 de minute a durat doar primul set, încheiat la tie-break, Murray valorificând a şasea minge de set. Scoţianul l-a dus la capăt şi pe-al doilea, câştigat tot în prelungiri, apoi s-a deşteptat sârbul şi situaţia s-a egalat, spre bucuria spectatorilor, mari amatori de suspans. În decisiv, britanicul a reuşit rapid două breakuri. La 3-0, Nole a mai revenit o dată, dar asta a fost tot. Crampele şi efortul mental al plavului l-au doborât. Scor final, Andy Murray – Novak Djokovic, 7-6 (10), 7-5, 2-6, 3-6, 6-2.

Altfel, aceleaşi statistici ne lămuresc asupra unui echilibru mai mult decât evident. 5 la 7 scorul aşilor, 4 la 5 situaţia dublelor greşeli, 31 la 40 lovituri direct câştigătoare, 56 la 65 scorul erorilor neforţate, 8 din 18 mingi de break valorificate, faţă de 9 din 18. După cum se vede, balanţa înclină chiar spre învins, dacă cifrele chiar ar avea viaţă. Finalmente, totuşi, scorul total al punctelor este 160 la 155 pentru Andy Murray, merituosul câştigător.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!