Actualitate La zi

Ina Tin despre Expoziţia “Stilul Doina Levintza”, La ARCUB – Hanul Gabroveni, str. Lipscani, București

Am fost fascinată de această expoziţie care vine să încununeze munca de o viaţa a unei artiste designer, DOINA LEVINTZA. Şi cum munca unui om nu poate fi povestită asa usor şi această expoziţie care vine sa ocupe toate încăperile expoziţionale (de la demisol, parter, et. 1) din Hanul Gabroveni, pare a fi înca prea mica pentru munca imensă, recunoscută şi apreciată în ţară şi străinătate a marei noastre designere.

Nefiind prezentă la vernisajul expoziţiei, am prins o zi mai liniştită de weekend şi am avut onoarea sa fiu însoţită de un adevărat ghid, un domn amabil din stafful artistei, care mi-a prezentat fiecare încăpere expozaţională şi mi-a dat explicaţii despre creaţiile expuse, despre expoziţiile organizate în străinătate, despre realizările de excepţie ale artistei şi despre aranjamentele expoziţionale.

Expoziţia “Stilul Doina Levintza”, este o incursiune în universul creativ al artistei care prezintă peste 50 de creaţii semnate Doina Levintza, de la costume de teatru şi film, la tapiserii şi piese rare de colecţie, fotografii, albume şi schiţe originale, precum şi o serie de obiecte prezentate pentru prima dată. Există şi o sală cu vânzare a unor obiecte, creaţii proprii ale artistei.

Levintza este artista care a creat sute de personaje în teatru şi cinema alături de elita regizorilor romani şi este primul designer din Europa de Est, care a prezentat la Saptamana Modei de la New York. Enumeram sălile unde sunt expuse creaţiile:- Demisol, Sala Bolţilor. Aici sunt expuse costume de teatru din spectacolul “Casanova”, regizat de Dragos Galgoţiu la Teatrul Odeon.- Parter, Sala Arcelor. Aici sunt expuse costume de film (din 7 filme românesti), pentru care Doina Levintza a primit patru premii Gopo şi alte distincţii.- Parter, Sala Cafenea. Aici este un spatiu gen atelier, în care apar rochii, costume, eşantioane de materiale, planse de desen şi schiţe ale artistei.- Et. 1, Sala Coloanelor. Aici avem un studio foto de modă, cu manechine, trepiede foto, mese de machiaj şi coafură.- Et.1, Sala Lipscani. Aici este o expozitie de fotografie, cu rochii- ET. 1, Sala Gabroveni. Este sala cu colaje, unde putem admira de aproape o parte din broderiile unicat din creaţiile artistei.- Et. 1, Foaierul Salii Coloanelor. Aceasta vine să ne redea secvenţe din emisiunile de televiziune, prin proiectie foto.Câteva date biografice despre Doina Levintza:Doina Levintza, s-a născut în 10 aprilie 1939, în Bucureşti şi este o creatoare de modă din România. Este furnizor oficial al Casei Regale din România. A susținut prezentări ale brandului care îi poartă numele la Monte Carlo, Paris, Washington, New York, Londra, Praga, Geneva, Madrid, Berlin, Bruxelles, Chicago şi apoi în ţări ca Japonia şi China.A absolvit Şcoala de arhitectură din Bucureşti.Debutează în televiziune in anii 1960 ca scenograf şi creator de costume, colaborând cu nume celebre de regizori şi actori din teatru şi film, pentru peste 120 de spectacole şi producţii cinematografice reper din ţară şi străinătate.

Dupa 1977 şi-a dat demisia din televiziune şi a început să lucreze pentru Fondul Plastic.A urmat colaborarea cu regizorul Dan Piţa şi expoziţiile internaţionale, cu expoziţia de păpuşi în mărime naturală la o galerie din Paris şi expoziţia din Monaco. Au urmat 100 de prezentări ale brandului LEVINTZA la Monte Carlo, Paris, Washington, New York, Londra, Praga, Geneva, Madrid, Berlin, Bruxelles, Chicago şi apoi în ţări ca Japonia şi China.Doina Levintza este un nume de prestigiu după o cariera bogată de peste 50 de ani de activitate. FELICITĂRI!

Vă ofer câteva fotografii de la expoziţie.A consemnat: Ina Tin – ART Comment Documentare: wikipedia.ro şi pliantul oferit la intrare în expoziţieFoto: Ina Tin – ART Comment

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!