Economic

Începând cu 2014, străinii vor putea cumpăra, oficial, terenuri agricole în România

Potrivit tratatului de aderare la Uniunea Europeană, începând cu anul 2014, cetăţenii străini vor putea cumpăra teren agricol din ţara noastră. Pământul românesc fiind de cea mai bună calitate, precum şi foarte ieftin, este lesne de prevăzut că cererea va fi enormă.

Este de precizat că autorităţile române au renunţat să mai facă demersurile necesare pentru a amâna liberalizarea pieţei funciare, aşa cum au făcut cele din Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia.

Deşi tratatul stabileşte o perioadă de tranziţie de şapte ani de la aderare, permiţând statelor membre să menţină restricţiile în privinţa achiziţiilor de terenuri agricole şi forestiere de către persoane fizice şi juridice din alte ţări, în ultimii ani, mari suprafeţe din terenul arabil al României au ajuns în proprietatea unor entităţi străine.

Potrivit legislaţiei actuale, teoretic, nici un cetăţean străin nu poate cumpăra teren agricol în România. Practic, însă, este nevoie doar de firmă înregistrată în România, care figurează ca persoană juridică, şi aceasta poate avea în posesie terenuri agricole sau forestiere.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!