Actualitate

"INS dă CIFRE: inflația a SCĂZUT SEMNIFICATIV, după ieftinirea carburanților"

Intr-un articol publicat pe site, colegii de la https://www.stiripesurse.ro/ subliniaza ca inflația a SCĂZUT SEMNIFICATIV, după ieftinirea carburanților si vin cu date certe care sa sustina informatia. Iata ce spun acestia:

“Vești bune de la INS. Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în ianuarie până la 3,6%. Scăderea este una semnificativă, ținând cont că  în decembrie 2019 inflația urca  la 4,04%. Modificarea vine în condiţiile în care preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a scăzut în ianuarie, faţă de decembrie, cu 2,1%, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ianuarie, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,75%, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 2,68%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 4,01%.

Totodată, în ianuarie, faţă de decembrie, printre cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la transportul aerian (50,34%), servicii poştale (7,4%) şi alte legume şi conserve de legume (3,68%).

În ianuarie, preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a scăzut, faţă de decembrie, cu 2,1%.

În februarie, Banca Naţională a României (BNR) a scăzut de la 3,1% la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, în contextul în care cererea a rămas robustă, pe fondul creşterilor salariale şi a creditării, dar rămân incertitudini legate inclusiv de politica fiscală într-un an electoral.

Totodată, BNR a anunţat menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an, dar şi reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 6% de la 8%.”

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!