Actualitate Economic

Ministerul Agriculturii susține şi anul acesta producţia de tomate cultivate în spaţii protejate

Producţia de tomate cultivate în spaţii protejate va fi susţinută financiar în acest an din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care va aloca în acest sens aproape 39,5 milioane de euro.

Potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul MADR, solicitanții pot depune cererea de înscriere în program până cel târziu la data de 15 aprilie inclusiv, iar valorificarea producţiei se face până la data de 15 iunie inclusiv.

Valoarea ajutorului de minimis este de maximum 3.000 euro/beneficiar/an, iar cantitatea minimă ce trebuie comercializată este de 3 to./1.000 m.p.

MADR mai precizează că în vederea monitorizării calității tomatelor care se oferă populației, beneficiarii trebuie să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, ce va fi verificat de către Autoritatea Națională Fitosanitară.

De asemenea, pentru acuratețea datelor privind suprafețele deținute și cultivate în spații protejate, se solicită beneficiarilor o copie a filelor din Registrul agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în anul de cerere;

În localitățile unde există un număr semnificativ de beneficiari, aceștia vor fi instruiți și verificați de reprezentanți ai DAJ și ANF, cu privire la respectarea modului de utilizare a produselor de protecție a plantelor.

Guvernul liberal susține sectorul legumicol indiferent de orientările politice ale locuitorilor din județele care au avut înscriși cei mai mulți beneficiari ai Programului Tomata, respectiv: Olt, Galați, Giurgiu, Dolj, Buzău, Teleorman.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, declara într-un interviu acordat AGERPRES în luna decembrie că în 2019 s-au plătit circa 62 de milioane de euro pentru programul „Tomata”, deşi importurile de roşii au crescut în fiecare an, cu 17% în 2018 faţă de 2017, şi cu 24% în 2017 faţă de 2016.

.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!