Actualitate Fără categorie

ISU Giurgiu: Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă

🔥 Peste 430 de incendii de miriște, vegetație uscată şi resturi menajere au avut loc, în zona de competență a ISU Giurgiu, în perioada ianuarie – iulie 2022. Acestea au fost provocate de focul deschis în spații deschise, fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător sau de folosirea intenționată a sursei de aprindere.

❗️Cele mai solicitante intervenții au fost pe șoseaua Portului din municipiul Giurgiu, acolo unde au ars aproximativ 300 de hectare de litieră de pădure, vegetație uscată, lăstariș și mărăciniș, în multiple focare, dar și în localitatea Drăgănescu unde au ars, atât vegetație uscată, cât și tone întregi de gunoi de grajd, care erau depozitate pe un teren.

ℹ️ Pentru diminuarea fenomenului de ardere a miriștilor și a vegetației uscate de pe pajiștile permanente, în vederea conștientizării riscului generat de temperaturile extreme, în această perioadă s-au desfășurat la nivelul județului misiuni de patrulare ce au vizat transmiterea de mesaje pre-înregistrate și acțiuni de informare preventivă.

De asemenea, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Giurgiu (ISU), ai Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Giurgiu (GNM) și ai Direcţiei Silvice Giurgiu au organizat, în luna iulie, o întâlnire ce a avut ca scop informarea reciprocă și stabilirea unor acțiuni pentru gestionarea fenomenului de incendiere a terenurilor arabile și a pajiștilor permanente.

⛔ Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători.

De la începutul anului, inspectorii de prevenire au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 2.500 lei fiecare, pentru incendierea vegetației uscate fără respectarea prevederilor legale.

În cazul unor astfel de incendii, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii.

În condiții de vânt puternic sau de temperaturi ridicate, incendiile de vegetație uscată pot deveni și mai periculoase dacă în zona terenurilor arzânde se află locuințe, păduri, solare, culturi agricole etc.

🚬 Nu aruncați resturi de țigară la întâmplare și nici bețe de chibrit!

❗Protejați-vă viața și proprietatea și nu uitați că prin incendierea vegetației uscate și a gunoaielor se poluează și mediul înconjurător.

Adelina Tiru

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!