Cei care încă mai au în casă câteva sute de cărţi ce întregesc o bibliotecă ce nu-i doar simplu mobilier în sufrageria aranjată, odinioară, de către bunica maternală, continuă să zăbovească la ieşirea din Piaţa Centrală. De ce? Pentru că acolo încă mai pâlpâie un dram de anticariat.
Carte îngălbenită de vreme, de lâncezeală, de necitire bolnavă. Carte decrepită prematur şi în van pentru că rebelii de astăzi, sau adolescenţii vag întârziaţi, spuneţi-le cum doriţi tinerilor dependenţi de fast-food şi Cola, au alte repere. Iar printre acestea, există din nefericire şi regula conform căreia ”a nu citi” echivalează cu o virtute.
Ei bine, pentru toţi ceilalţi, pentru cei care încă se mai bucură de intimitatea benefică a mizantropiei ce ţi-o oferă lectura, Capitala încă le face cu ochiul când vine vorba de o carte bună.
Tuturor acestora le spunem că pe rafturile librăriilor bucureştene pot găsi în aceste zile volumul ”Jack”, sub semnătura lui John Parker.
Desigur, este vorba de imensul Jack Nicholson, unul dintre cei mai mari actori din istoria cinematografiei şi unul dintre foarte puţinii care au obţinut de-a lungul carierei trei statute Oscar.
Jack a fost onorat cu suprema recunoaştere la Kodak Theater din Los Angeles mai întâi în 1976, pentru Zbor deasupra unui cuib de cuci, apoi în 1984 pentru Vorbe de alint şi în 1998 pentru Mai bine de atât nu se poate.
Născut pe 22 aprilie 1937, Jack Nicholson întruchipează nu numai visul american, dar şi spiritul acestui popor fantastic, spirit relevat corect – şi prin charisma şi anvergura lui Nicholson – de către romancierul John Parker.
Cartea a fost editată în 2011 dar nu a ajuns la noi decât doi ani mai târziu. Pentru cei care – o mai spunem o dată – nu au încetat să creadă că cititul ne înalţă şi ne obligă să devenim mai toleranţi, le recomandăm această carte, încă prezentă pe rafturile librăriilor bucureştene, la mai puţin de 40 de lei.
știre următoare