La zi

La cinci-şase ani distanţă de aderarea la zona euro, vom prelua şi moneda

România ar putea adopta euro, din punct de vedere tehnic, la cinci-şase ani de la începerea discuţiilor despre aderarea la zona euro, a declarat marţi, 6 noiembrie, Mişu Negriţoiu, preşedintele ING Bank România.

Mişu Negriţoiu, în speţa de faţă, a declarat: ”Sunt două niveluri pentru adoptarea euro. Unul tehnic şi unul politic. Cel mai bun moment este când eşti gata – reprezintă răspunsul politic. Tehnic, dacă ai în vedere şi mecanismul ERM (n.r. Mecanismul Ratei de Schimb Europene, menit a reduce variabilitatea cursului de schimb pentru a atinge stabilitatea monetară), dacă ai în vedere şi negocierile cu partenerii europeni, probabil va lua cinci-şase ani adoptarea euro din momentul în care începe să se discute despre asta. Noi încă nu am început să discutăm despre asta.” 

În acelaşi context, guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu a declarat recent, pentru New York Times, că trecerea la moneda europeană în anul 2015 nu intră acum în discuţie, dar încercarea de a respecta criteriile de aderare, inclusiv menţinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, este un bun exerciţiu de disciplină economică.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!