Actualitate Cultură Educație La zi Național

Legea "zile libere pentru părinți"a fost promulgată de președinte

Legea adoptată de Parlament prin care angajatorii sunt obligați să acorde zile libere plătite părinților care nu au cu cine să-și lase copiii în cazul unor situaţii speciale a fost promulgată de președintele României.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat joi cu unanimitate de voturi inițiativa legislativă care îi obligă pe toți angajatorii să acorde zile libere plătite unuia dintre părinți dacă școlile se închid din cauza unor situații extreme.

Astăzi, Administrația Prezindențială a anunțat printr-un comunicat că legea privind acordarea de zile libere părinților cu copii trimiși acasă din cauza închiderii școlilor a fost promulgată de președintele țării. Prevederile se vor aplica părinților ai căror copii au vârsta de până în 12 ani sau până la 18 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat sâmbătă, 14 martie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ”, se arată în comunicat.

Potrivit noii legi, se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.

Zilele libere se acordă în cazul în care locul de muncă nu permite să se lucreze la domiciliu sau telemuncă. Pentru perioada în care vor sta acasă, părinții vor primi 75% din salariul net.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!