În a doua jumătate a anilor ’30, o echipă de cercetători de la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filosofie, a iniţiat un studiu pentru alcătuirea unei aşa numite antropologii somato-psihologice româneşti. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 59.817 cetăţeni români de diferite ocupaţii, elevi, studenţi, ucenici, medici etc.
Rezultatele au scos la iveală că persoanele testate aveau un nivel de inteligenţă normală şi o rapiditate de gândire peste medie. Cercetătorii au constatat o diferenţă între subiecţii de sex feminin şi cel masculin în favoarea celor din urmă. De asemenea, cei din mediul urban s-au dovedit a avea o inteligenţă superioară celor din mediul rural, fruntaşi fiind declaraţi bănăţenii, iar codaşi – oltenii.
Au trebuit să treacă mai bine de şapte decenii până să se mai publice un studiu asemănător. Atâta doar că acum, când s-a realizat studiul respectiv, românii nu au mai fost comparaţi între ei, ci examinările s-au făcut în raport cu alţi locuitori de pe continent. Noul studiu arată că românii sunt mai puţin alfabetizaţi ştiinţific în comparaţie cu restul europenilor. La acest capitol, ocupăm locul 24 din 29 de ţări.
știre anterioară
știre următoare