Un studiu recent al unor cercetători americani a demonstrat că somnul insuficient poate cauza o pierdere permanentă a celulelor cerebrale. Studiul a fost realizat pe şoareci, lipsa prelungită a somnului conducând la deteriorarea a 25% din celulele cerebrale ale acestora.
Dacă şi în cazul creierului uman, aceste descoperiri se aplică, cercetătorii americani menţionează că este inutil să încercăm să recuperăm nopţile pierdute, deoarece efectele dăunătoare sunt deja produse. Chiar dacă cercetările au fost realizate pe şoareci, oamenii de ştiinţă sunt convinşi că insomnia sau lipsa somnului pot conduce la leziuni ireversibile.
Insomnia sau hiperinsomnia sunt prezente la 75% dintre persoanele depresive şi sunt asociate cu creşterea de 10 ori a riscului de dezvoltare a bolilor depresive şi a tulburărilor bipolare.
Din nefericire, de-a lungul timpului au existat personalităţi de anvergură mondială care au încercat să ne convingă că reducerea programului de somn nu este un capăt de lume şi că astfel se poate câştiga timp în favoarea unor ore în plus de muncă, de studiu, de cercetare. Printre acestea, Thomas Edison, Mircea Eliade, Bill Clinton.
știre anterioară
știre următoare