Economic La zi

Primăria Giurgiu vrea un nou împrumut, liberalii iau atitudine

sediu-Primarie1Pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Consiliului Municipal Giurgiu va exista şi un proiect de hotărâre privind contractarea de către Primărie a unui împrumut în valoare de 78 de milioane de lei, a anunţat, într-o recentă conferinţă de presă, şeful liberalilor din municipiu, Dumitru Beianu. El a specificat că destinaţia majorităţii sumei este aceea de acoperire a celorlalte credite, iar circa 10 milioane lei ar trebui să rămână pentru investiţii proprii.
Beianu a criticat această intenţie, atrăgând, în primul rând, atenţia asupra dobânzilor ce vor fi negociate.
„Eu sunt de acord că putem discuta pe această refinanţare, cred că aş fi încercat-o şi eu dacă aş fi fost în locul domniei sale. Dar, în mod clar, trebuie făcută o separaţie între creditele cu dobândă mare, anterioare, în condiţii dezavantajoase, şi care, pe o negociere, acum, pot fi reconfigurate în condiţii avantajoase pentru municipiu, printr-o dobândă mai mică, dar ştiu sigur că sunt şi credite cu dobânzi excelente pentru care nu văd argumente să le refinanţăm, evident, în folosul băncii care ne dă aceşti bani, nu în folosul comunităţii”, a spus liberalul.
Dumitru Beianu a explicat şi de ce, în opinia sa, nu este oportun faptul că cei de la Primărie împrumută bani pentru investiţii proprii, când, de fapt, ar putea fi asigurate cofinanţări pentru atragerea unei sume mult mai mari pentru lucrările dorite.
„Problema mea rămâne, ca şi la emisiunea de obligaţiuni, faptul că acum, împrumută bani pentru investiţii proprii. Ori asta este o inepţie. 2 % e cofinanţarea la proiecte europene. Păi, dacă aceste 10 milioane înseamnă 2 %, să-mi spună mie de ce n-aducem 2 mii de milioane de lei ca să facem investiţii aici. 2 % înseamnă, în mare, 2 milioane de euro, da? Păi, de ce să ne limităm la 2 milioane de euro? Chiar cu nişte cheltuieli neeligibile, să zicem că ajung la 10 %, putem să aducem 200 de milioane de euro în proiecte de care vrem noi, care mai de care mai necesare. Şi, cu toate astea, încăpăţânarea municipalităţii de a promova asemenea proiecte mie mi se pare absurdă. N-o să ne înţelegem noi, cei de la PNL, pe acest subiect, cu cei care cred că asta e soluţia pentru Giurgiu”, a concluzionat Dumitru Beianu.
C.S.
 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!