La zi

Mai puţin alcool, mai multă sănătate publică

depresie_alcoolGuvernul României pregăteşte un proiect de hotărâre menit să descurajeze consumul de alcool în ţară. Bref, se doreşte, practic, înfiinţarea unui organism guvernamental care să controleze consumul de băuturi alcoolice, sau, cum a comentat un hâtru, se doreşte înfiinţarea ”Poliţiei Beţivilor”.

De ce acest demers? Pentru că din ultimele estimări ale OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) a reieşit că populaţia adultă a României a înregistrat un consum în jurul valorii de 10,4 litri alcool pur pe cap de locuitor în 2014. Adică un consum cu 32% peste media Regiunii Europene OMS şi cu peste… 132% peste media consumului mondial.

Până la a ne pripi în a concluziona că suntem un popor de beţivi, trebuie recunoscut faptul că acest proiect guvernamental este necesar, iar crearea cadrului legislativ pentru constituirea unui consiliu intersectorial reprezintă o prioritate.

Ce ar avea de făcut acest consiliu intersectorial, fără personalitate juridică, această aşa-zisă Poliţie a Beţivilor? Ar coordona pe termen mediu şi lung elaborarea, aprobarea şi implementarea politicilor şi acţiunilor de reducere a consumului dăunător de alcool în România.

Crearea consiliului prin prezentul proiect nu are ca scop modificarea atribuţiilor actuale ale ministerelor, ci eficientizarea exercitării acestor atribuţii prin identificarea unor măsuri eficiente de control asupra consumului dăunător/excesiv de alcool, măsuri care să aibă un impact mai vizibil, desigur, şi la nivel social.

 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!