După ce a participat marţi, 10 martie, la bilanţul Ministerului Apărării Naţionale, preşedintele României, Klaus Iohannis, şi din postura de comandant al forţelor armate şi de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), a declarat, printre altele, că va acorda o atenţie sporită problemelor ce ţin de optimizarea cadrului legislativ şi organizatoric. În plus, aspectul cel mai important, va prezenta Parlamentului o nouă strategie de apărare a ţării.
”Avem nevoie de o armată pregătită modern, de o forţă militară eficace şi agilă. Evident, aceste caracteristici nu pot fi atinse fără o bună pregătire şi o dotare corespunzătoare. Pentru aceasta, avem nevoie de o legislaţie clară, unitară şi coerentă, de mai puţină birocraţie şi de dotări pe măsura provocărilor actuale, dar şi a angajamentelor noastre.
În termenul prevăzut de Legea Planificării Apărării, voi prezenta Parlamentului noua Strategie Naţională de Apărare a Ţării. Acest document va evalua mediul internaţional de securitate, va prezenta potenţialele riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi, precum şi direcţiile de acţiune ale României pentru asigurarea securităţii naţionale pe termen lung.”
Ultimul document de acest tip care a fost aprobat de Parlamentul României datează din anul 2000.