Social

Maxime de 35-36 de grade Celsius la umbră şi disconfort termic accentuat – atenţionarea meteorologilor pentru următoarele zile la Giurgiu

caniculaDupă o perioadă în care temperaturile ridicate nu ne-au creat probleme, începând de joi canicula a pus stăpânire pe tot sudul ţării, iar veştile nu sunt deloc îmbucurătoare, meteorologii anunţând că, cel puţn până duminică, ne vom lupta cu maxime de 35-36 grade Celsius la umbră, dar şi cu un disconfort termic accentuat.

Anunţată încă de miercuri, creşterea rapidă a temperaturilor s-a făcut simţită de la primele ore ale dimineţii de joi, iar mercurul din termometre continuă să urce, aşteptându-se valori de 35-36 de grade Celsius la umbră. În plus, şi indicele de confort termic atinge – deocamdată -pragul de confort termic, urmând ca la sfârşit de săptămână să depăşească pragul critic de 80 de unităţi. Canicula va rămâne stăpână pe sudul ţării cel puţin până duminică – anunţă meterologii. 

În aceste condiţii, medicii reamintesc cât de importantă este respectarea unor reguli simple pe perioada caniculei. Aceste reguli se adresează, în special, bolnavilor cronici şi celor cu afecţiuni psihice, dar şi copiilor şi bătrânilor în general.  Medicii susţin că ar fi bine, pe cât posibil, să se evite plimbarea prelungită prin soare între orele 11 şi 18.  Totodată, în perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. În plus, este bine să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. În perioadele caniculare trebuie evitat consumul de alcool, pentru că acesta  favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase), consumul unor astfel de băuturi având efect diuretic. Atenţie şi la îmbrăcăminte: folosiţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Medicii mai atrag atenţia asupra necesităţii evitării, pe cât posbil, a activităţilor în exterior care necesită un consum mare de energie. În caz că apar probleme deosebite, cei afectaţi trebuie să meargă la medic.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!