Actualitate

Mirel Dumitru, directorul OCPI Giurgiu: Un program ambițios se derulează în județul Giurgiu: Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015 – 2023

Un program extrem de important inițiat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru toți cetățenii se află în plină desfășurare la ora actuală si in județul Giurgiu.

Este vorba despre Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 2015 – 2023 (PNCCF), finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, dar și din fonduri externe, obținute prin Programul Operațional Regional (POR).

De ce este important un asemenea program? Pentru că, prin aplicarea sa, toate imobilele (terenuri și clădiri) din România sunt înregistrate,în mod gratuit, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, fără niciun cost din partea cetățeanului care dorește intabularea.

Proiectul se adresează unui număr de 660 de uat-uri situate în zonele rurale ale României și are o valoare totală de 312.891.155 de euro.

La nivelul județului Giurgiu, în cadrul PNCCF au fost incluse 18 uat-uri, și anume: Băneasa, Bucșani, Clejani, Colibași, Comana, Daia, Frătești, Ghimpați, Gostinari, Grădinari, Iepurești, Letca Nouă, Mihai Bravu, Oinacu, Prundu, Singureni, Slobozia și Stănești.

Până acum, 8.950 de imobile au fost finalizate, iar 31.472 sunt în derulare.

În cadrul POR – etapa I – au fost licitate în SICAP UAT-urile: Băneasa, Bucșani, Comana, Frătești și Ghimpați. La ora actuală, UAT Ghimpați se află deja în faza de evaluare pentru atribuirea contractului firmei de cadastru autorizate.

În cadrul POR etapa II – au fost licitate în SICAP UAT-urile: Letca Nouă, Clejani, Mihai Bravu, Singureni, Daia, Iepurești, Grădinari și Colibași. UAT Iepurești se află în faza de evaluare tehnică, având ca termen limită data de 25.05.2020.

În cadrul POR – etapa III – vor fi ridicate în SICAP UAT-urile: Letca Nouă, Mihai Bravu, Singureni, Daia, Gostinari, Oinacu, Prundu, Slobozia și Stănești.

Pentru conștientizarea și accelerarea procesului de înregistrare sistematică a proprietăților, la sediul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Giurgiu și al Prefecturii Giurgiu au avut loc o serie de întâlniri cu toate autoritățile implicate în PNCCF.

„Vă dați seama că, prin acest program, omul este scutit de plata tuturor măsurătorilor. Nu se mai plătește nimic pentru autorizații, totul este suportat de la bugetul de stat și din fonduri europene. Ca să nu mai vorbim că aceste facilități de intabulare sunt valabile și pentru domeniul public. Deci totul este acoperit, fără echivoc. Cu toate că până acum a fost cam neglijată, procedura de intabulare în masă este esențială, reprezinta o bază pentru stimularea economiei rurale, prin stimularea investițiilor în infrastructură, energie, mediu și nu numai. Mi-aș dori ca mai mulți primari din județul nostru să înțeleagă și să dorească acest lucru, iar cetățenii, la rândul lor, să conștientizeze facilitățile ce li se oferă”, a declarat, pentru Informația de Giurgiu, Mirel Dumitru, directorul OCPI Giurgiu.

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!