La zi

Ne aşteaptă alte scumpiri în lanţ

Patronii români ne avertizează asupra unei alte perioade foarte delicate, perioadă în care vom avea de-a face cu alte scumpiri. Reprezentanţii acestora, respectiv cei care conduc Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM), consideră că mărirea preţului gazelor naturale din producţia internă va declanşa o scumpire în lanţ ce va fi puternic resimţită de către toţi românii.

Semnalul de alarmă a fost tras după ce, pe 1 februarie, guvernul a aprobat o hotărâre prin care s-a stabilit calendarul de creştere a preţului gazelor naturale din producţia internă pentru perioada 1 februarie 2013 – 1 octombrie 2014.

CONPIROM a solicitat guvernului amânarea acestei hotărâri cu un an, începând cu 31 martie 2013, dar până acum nu s-a primit nici un răspuns.

Potrivit actului normativ ce a intrat în vigoare pe 1 februarie, preţul gazelor naturale din producţia internă a crescut în primele luni ale acestui an cu 7 procente, urmând ca ritmul mediu trimestrial de creştere să fie de peste 12% în cazul consumatorilor industriali. Aceştia vor ajunge să plătească în octombrie 2014 un preţ la gazele naturale din producţia internă cu 160% mai mare faţă de ianuarie 2013.

După cum bine se ştie, orice modificare a preţului materiilor prime influenţează decisiv structura cheltuielilor de producţie şi implicit funcţionarea unităţilor, astfel încât Patronatul Român estimează că aplicarea actului normativ amintit va determina pierderi considerabile pentru producătorii din industrie şi creşteri în lanţ a preţurilor din întreaga economie. Agenţii economici vor fi obligaţi astfel să ia măsuri radicale în privinţa conservării capacităţilor de producţie.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!