Sport

Nicio surpriză, CFR şi Steaua în grupe, Vasluiul şi Dinamo out

Două certitudini se puteau înainta imediat de cum s-a petrecut tragerea la  sorţi din Champions şi Europa League, sezonul 2012-2013. Fie şi cel mai banal dintre microbişti, într-un puseu de obiectivitate, avea dreptul să pronosticheze că Steaua este calificată, Dinamo şi Vasluiul nu au nici o şansă – dar chiar nici una – iar CFR, după ce şi-a făcut datoria şi a trecut de Slovan Liberec, nu are decât de câştigat.

Aşa că am avut parte doar de scenariul prestabilit. Oricâte minuni se petrec în fotbal, aici nu a mai fost loc de aberaţii. Steaua a câştigat lejer, evoluând, pe alocuri, bramburit, iar Vasluiul şi Dinamo, evoluând bine, spre foarte bine chiar, au pierdut net în faţa unor echipe de o altă anvergură. Din altă ligă. Aviz steliştilor, care au dat deja drumul la ironii. Oameni buni, una este Ekranes, cu totul alta este Inter Milano sau Metalist Harkov.  

Una peste alta, singura necunoscută rămânea – şi rămâne – în ce grupe vor evolua clujenii de prin septembrie încolo. În Champions League sau în Europa League? Desigur, după acest fabulos 2-1 de pe tărâm helvet, nimeni nu mai vrea să audă decât de competiţia supremă. Lucrurile încă nu sunt foarte clare, dar CFR-ul chiar are prima şansă. O imensă şansă de calificare, de vreme ce în turul trei preliminar ai giganticul privilegiu să întâlneşti un asemenea adversar. Un altul mai facil, greu de închipuit. Pentru că Basel-ul de astăzi nu e nici pe departe echipa care remiza 3-3 pe Old Trafford în sezonul precedent. Din echipa anului trecut au plecat câteva scule de fotbalişti: fundaşul central israelian David Abraham la Getafe, mijlocaşii de origini albaneze Granit Xhaka şi Xherdan Shaqiri la Borussia Moenchengladbach, respectiv Bayern Munchen, plus Marcel Herzog, care şi-a găsit un angajament mai bun la conaţionalii de la St. Gallen. Dacă mai adăugăm faptul că cei doi Frey, Alexander şi Fabian, nu sunt încă la capacitate maximă, ei revenind după accidentări, este evident că CFR Cluj a prins cel mai favorabil culoar posibil. Nu mai rămâne decât să nu se culce pe-o ureche şi să bifeze astfel cel de-al treilea sezon în  Champions League. Eventual să-şi propună mai mult de patru puncte, atâtea câte-a obţinut de fiecare dată. Vă mai amintiţi? O victorie fantastică la Roma, 2-1, plus un 0-0 cu Chelsea la Cluj. Asta în 2008.

În 2010, nota bene, primele puncte au venit după un 2-1 chiar cu FC Basel, egalul de rigoare fiind obţinut tot cu o veche cunoştinţă, 1-1 cu AS Roma pe teren propriu.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!