Actualitate

Noua constituţie trebuie să prevadă un sistem politic coerent

Preşedintele Forumului Constituţional, Cristian Pârvulescu, a declarat joi, 9  mai, că raportul pe care acest organism îl va prezenta pe 20 ale lunii curente nu va indica regimul politic care trebuie instituit (prezidenţial sau parlamentar), ci nevoia unei coerenţe în noua constituţie.

”Ceea ce ne-au explicat experţii Comisiei de la Veneţia rezidă în importanţa unei coerenţe la nivelul constituţiei. Dacă preferinţa este pentru sistem parlamentar, atunci instituţiile trebuie calibrate pentru această funcţie. Dacă preferinţa este pentru semi-prezidenţial, atunci preşedintelui trebuie să i se acorde puteri mai mari.”, a precizat Pârvulescu la sfârşitul conferinţei organizate de către Forumul Constituţional împreună cu Comisia de la Veneţia.

Acesta a mai precizat că decizia privind noul regim politic va aparţine Comisiei parlamentare de revizuire a constituţiei, apoi Parlamentului şi cetăţenilor prin votul de la referendum.

Este de reamintit, Comisia de la Veneţia şi-a exprimat încă din 2012 părerea vizavi de Constituţia României, părere care atenţionează că la nivelul legii legilor româneşti ”există o confuzie, o tensiune între prerogativele preşedintelui şi cele ale Parlamentului.”

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!