La zi

Oaspeţi de seamă din Franţa şi Bulgaria, la Gostinu

Chiar dacă nu vorbesc aceeaşi limbă, asta nu i-a împiedicat să se distreze pe cinste. Nouă elevi francezi, împreună cu doi profesori din aceeaşi ţară, dar şi cu alte două cadre didactice din Bulgaria sunt zilele acestea, în vizită, la Gostinu. Vizita dascălilor şi a elevilor francezi vine ca urmare a unei deplasări pe care au făcut-o mai mulţi tineri giurgiuveni şi profesorii lor în Franţa. Aceste schimburi de experienţă sunt incluse în cadrul proiectului Comenius, implementat şi la şcoala generală de la Gostinu.Marţi, 31 mai, la şcoala din localitatea menţionată au avut loc mai multe activităţi realizate pentru şi împreună cu oaspeţii francezi. „În cadrul proiectului Comenius, noi am făcut la rândul nostru două deplasări, în Franţa şi Grecia. Acum, partenerii noştri francezi au venit în vizită la noi. Primele impresii ale dumnealor au fost foarte plăcute, s-au simţit foarte bine. Au dormit şi au mâncat româneşte. Le-am pregătit mai multe spectacole, pentru că, practic, acesta este şi scopul acestei vizite, cunoaşterea de către ei a tradiţiilor şi obiceiurilor din această zonă a României”, ne-a declarat directorul Şcolii Generale Gostinu, Maria David.

Într-adevăr, francezii s-au declarat încântaţi de modul în care au fost primiţi de giurgiuveni. Ei ne-au spus că cel mai mult le-a plăcut că au avut multe de văzut în gospodăriile unde au fost cazaţi. „Suntem încântaţi de invitaţia făcută de prietenii din Gostinu. Este pentru prima dată când aceşti elevi pleacă într-o altă ţară, este o experienţă fabuloasă pentru ei, o adevărată aventură. Am fost găzduit de o familie primitoare, elevii au fost surprinşi de tot ceea ce au văzut, de ceea ce au descoperit aici”, ne-a spus unul dintre profesorii francezi, Bernard Desbois.

Marţi, la şcoala din Gostinu a fost organizată o acţiune în urma căreia invitaţii francezi au putut afla mai multe despre modul de viaţă al giurgiuvenilor. De asemenea, gazdele i-au învăţat pe elevi şi pe profesorii străini cum să cânte şi să danseze româneşte.

„Pentru mine şi pentru întreaga comunitate din Gostinu este o onoare să îi găzduim pe oaspeţii francezi. Localitatea noastră trebuie să fie recunoscută nu doar în ţară, dar şi în afara graniţelor. Mă bucur că am putut participa la organizarea acestui schimb de experienţă. Mă bucur, de asemenea, că elevii şi profesorii lor din Franţa şi Bulgaria au ocazia să cunoască modul nostru de viaţă, cel real, nu cel făţarnic”, ne-a mărturisit primarul din Gostinu, Dumitru Văcaru.

În aceeaşi zi, pe 31 mai, la Căminul Cultural din localitate a avut loc un spectacol de muzică şi dans, pregătit atât pentru oaspeţii francezi cât şi pentru toţi copiii din comună, având în vedere că pe 1 iunie a fost sărbătorită Ziua Internaţională a celor mici.

Pe de altă parte, primarul Dumitru Văcaru lansează o invitaţie către toţi giurgiuvenii care sunt aşteptaţi vineri şi sâmbătă, adică pe 3 şi 4 iunie, la plaja de la Gostinu, unde va avea loc un eveniment în premieră pentru judeţul nostru.

„În perioada menţionată, la faimoasa plajă din Gostinu se va desfăşura un festival de muzică rock, denumit Mosquito. Vor veni să cânte mai multe formaţii din Giurgiu şi din ţară. Îi aşteptăm pe toţi giurgiuvenii la acest eveniment”, ne-a mai spus Văcaru.

Din păcate, mai ales pentru imaginea lor în faţa tinerilor giurgiuveni, consilierii judeţeni ai PDL au votat marţi, 31 mai, în şedinţă ordinară, împotriva unui proiect de hotărâre care viza sprijinirea cu o sumă de bani a organizatorilor acestui festival.

 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!