Actualitate

Obligaţii pentru buna gospodărire a localităţii, aprobate de Consiliul Local

În luna aprilie a acestui an, Consiliul Local al municipiului a adoptat o hotărâre cu privire la măsurile necesare bunei gospodăriri a localităţii. În şedinţa aferentă lunii noiembrie, consilierii municipali au aprobat completarea hotărârii emise în luna aprilie. Completările aprobate de consilierii municipali în şedinţa din 24 noiembrie vizează obligaţiile instituţiilor publice, ale agenţilor economici şi ale altor persoane juridice, precum şi ale cetăţenilor. Astfel, în ceea ce priveşte activitatea comercială, este interzisă expunerea mărfurilor şi ambalajelor în afara spaţiilor comerciale, precum şi comercializarea mărfurilor în afara acestor spaţii sau direct pe sol. De asemenea, nu este permisă ocuparea de spaţii comerciale sau pentru depozitare în mod abuziv şi nici extinderea spaţiilor de expunere a mărfurilor în afara tarabelor sau pe căile de acces, în incinta pieţelor sau târgurilor.

În ceea ce priveşte salubrizarea şi protecţia mediului sunt interzise arderea materialelor din cauciuc, plastic sau a altor tipuri de materiale în mediu deschis sau în incinte. O altă obligaţie pentru persoane fizice sau agenţi economici este ca manipularea materialelor generatoare de praf să se facă în aşa fel încât să nu se producă poluare.

Obligaţiile stabilite de Consiliul Local se referă şi la poluarea fonică. În acest sens, constituie contravenţii efectuarea de reparaţii la autovehicule care, prin natura lor, produc zgomot şi deranjează vecinii, dar şi alte activităţi producătoare de poluare fonică. În ceea ce priveşte unităţile de alimentaţie publică, cluburi, baruri, restaurante, aflate în clădirile de locuit, acestea pot funcţiona cu program muzical doar în cazul în care au acordul asociaţiei de proprietari ori al vecinilor.

Un capitol aparte este şi cel destinat păstrării curăţeniei şi asigurării salubrizării. Cetăţenii au obligaţia să contribuie la păstrarea igienei publice şi să nu creeze disconfort prin activităţi ce pot duce la degajarea de substanţe care prin mirosul dezagreabil şi persistent pot pune în pericol sănătatea oamenilor. Nu în ultimul rând, persoanele fizice şi juridice au obligaţia să asigure sortarea deşeurilor şi colectarea acestora în recipiente separate, în funcţie de fiecare material în parte.

În hotărârea Consiliului Local sunt prevăzute şi sancţiuni pentru nerespectarea obligaţiilor incluse în actul aprobat de consilieri. Pentru încălcarea acestor obligaţii, amenzile sunt între 200 şi 500 de lei în cazul persoanelor fizice şi între 500 şi 1500 de lei în cazul persoanelor juridice.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!