Actualitate Social

Pe primul loc la decesele provocate de cancerul de col uterin

(Arquivo) Logotipo da OMSVictor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România, a declarat miercuri, 22 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă, că România deţine primul loc într-un top european al deceselor cauzate de cancerul de col uterin.
”Anual mor peste 270.000 de femei în lume din cauza cancerului de col cervical, iar mai mult de 85% dintre aceste decese le găsim în ţările cu venituri mici. La nivelul Europei, o femeie din 100 va dezvolta cancer de col uterin. Dacă această femeie este un cetăţean provenit din Europa răsăriteană, şansele ca aceasta să moară vor fi exponenţial mai mari decât al uneia care locuieşte în Occident. România este pe primul loc la decesele provenite de cancerul de col uterin în toată regiunea Europa. În 2010, în România se înregistrau 10,5 decese la suta de mii de locuitori cauzate de cancerul de col uterin, pe când în UE erau trei, iar în toată regiunea Europa – patru. România este urmată în acest clasament de către Lituania şi Letonia, cu mortalităţi oarecum similare.”
În acest context, şeful biroului OMS din România a recomandat două măsuri de prevenţie: vaccinarea HPV, ca şi prevenţie primară, şi screening, ca prevenţie secundară.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!