Noul Guvern al României a făcut dovada certă a partizanatului politic în alocarea resurselor financiare către autorităţile administraţiei publice locale, la numai două săptămâni de la învestire. Este cu atât mai regretabil cu cât discriminarea se manifestă într-o situaţie specială, generată de fenomene meteorologice extreme – ninsori abundente, viscol, ger – înregistrate în ultima perioadă.
În şedinţa din 21 februarie a.c., Cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a aprobat Hotărârea nr. 85 prin care alocă un sprijin financiar dela Fondulde intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, unui număr de 15 judeţe, între care şi Giurgiu. Din simpla parcurgere a listei cu sumele repartizate fiecărui judeţ reiese cu claritate că banii au fost împărţiţi pe criterii politice, fiind dezavantajate acele zone unde PDL nu contează pe plan local, dar vizează câştigarea puterii locale. Numai aşa se explică de ce Giurgiu primeşte doar 250 mii lei (2,5 miliarde lei vechi), în timp ce judeţe vecine, unde situaţia a fost comparabilă cu cea dela Giurgiu, beneficiază de sume considerabil mai mari: Teleorman – 1,33 milioane lei, Ilfov – 915 mii lei.
În condiţiile în care Guvernul a anunţat că decizia sa a avut la bază solicitările primite din partea prefecţilor, nu putem să nu ne întrebăm ce propuneri a făcut domnul prefect Robert Ioan Cristoi. Cum este posibil ca pentru municipiul Giurgiu să nu solicite nici măcar un leu, deşi municipalitatea a asigurat menţinerea în stare de circulaţie a arterelor rutiere, iar activitatea din oraş nu a fost perturbată decât de închiderea drumurilor naţionale?
Constatăm încă o dată cât de profund nedrept sunt tratate autorităţile locale şi cât de politizată a ajuns administraţia locală sub această guvernare. Nu Instituţia Prefectului este cea mai în măsură să cunoască efortul financiar făcut de autorităţile locale, ci Consiliul Judeţean. Din păcate, şi de această dată, ultimul cuvânt în acest judeţ l-a avut un străin – şeful PDL Giurgiu, Marin Anton – care nu s-a mulţumit doar să îi dea „mutarea în plic” prefectului-marionetă, adică să îi nominalizeze comunele cărora să li se dea bani, ci a impus contestarea bugetului propriu al Consiliului Judeţean, aşa încât acesta să nu poată beneficia nici de foarte puţinii bani repartizaţi dela Guvernpentru deszăpezire.
În ce o priveşte, Primăria Municipiului Giurgiu a înaintat Instituţiei Prefectului o solicitare de fonduri pentru deszăpezire, în sumă de 1,2 milioane lei, domnul prefect confirmând că a transmis cererea Ministerului Administraţiei şi Internelor pe 14 februarie. După cum s-a văzut, promisiunile de sprijin ale prefectului Robert Ioan Cristoi s-au dovedit vorbe goale, aşa cum în urmă cu doi ani, pe când era subprefect, din asigurările de sprijin financiar după intervenţia dela Malul Roşu, pentru prevenirea inundării zonei Vămii, nu s-a ales nimic.
Sacrificat financiar de perechea Marin Anton – Robert Ioan Cristoi, Municipiul Giurgiu şi-a găsit prieteni în alte zone ale ţării. Consiliul Judeţean Hunedoara, la propunerea preşedintelui acestuia, domnul Mircea Ioan Moloţ, ne-a acordat un sprijin financiar de urgenţă în valoare de 60 mii lei (600 de milioane lei vechi), astfel încât am putut intensifica activitatea de evacuare a zăpezii şi de curăţare a carosabilului, acolo unde se impune.
Adresăm şi pe această cale întreaga noastră gratitudine Consiliului Judeţean Hunedoara şi domnului preşedinte Mircea Ioan Moloţ, pentru ajutorul oferit în aceste momente dificile din punct de vedere financiar.
În acelaşi timp, ne exprimăm protestul ferm faţă de modul incorect, discriminatoriu şi profund politizat în care s-au formulat şi promovat către Guvern propunerile de acordare a ajutoarelor financiare pentru localităţile din judeţul Giurgiu, în vederea îndepărtării efectelor fenomenelor meteo extreme produse în această lună. Deşi ne-am dat seama mai demult ce înseamnă ca nişte mercenari să îţi decidă soarta, faptul că am primit ajutor mai degrabă dela Hunedoaraşi Câmpulung Muscel decât din partea decidenţilor pe plan local este o adevărată ruşine pentru cei care ne conduc. Mai mult, dorinţa lor de a deveni unul – preşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu, iar celălalt – primar al municipiului, când au un astfel de comportament lipsit de respect şi înţelegere faţă de cetăţeni şi nevoile lor reale, este revoltătoare.
Suntem însă convinşi că după alegerile din acest an situaţia se va schimba şi se va face dreptate tuturor comunităţilor care au avut de suferit şi de pe urma crizei, şi din cauza unei guvernări incompetente şi abuzive.
PRIMAR,
Ing. Lucian ILIESCU