Actualitate

Persistă îngrijorarea privind independenţa justiţiei

justitie

Comisia Europeană întocmeşte rapoarte pe bandă rulantă când vine vorba de România şi Bulgaria, singurele state din fostul bloc comunist care încă nu au făcut paşi apăsaţi spre desăvârşirea unei democraţii sănătoase, veritabile. Aşa că nu ne mai surprinde tonul critic şi îngrijorător al aşa ziselor MCV-uri (Mecanismul de Cooperare şi Verificare), practic un raport privind justiţia din România.

Ca şi în trecutul (deja) nu tocmai apropiat, persistă în continuare îngrijorarea privind independenţa sistemului judiciar. Toate acestea coroborate cu critici fără echivoc la adresa Parlamentului, în acest context fiind observate dese exemple de rezistenţă la măsurile anticorupţie şi de integritate, atât la nivel politic, cât şi administrativ.

Fie şi în cazul în care se pot recunoaşte totuşi unele progrese, vezi colaborarea pragmatică şi productivă dintre guvern şi sistemul judiciar în cazul punerii în aplicare a codurilor (Codul civil, Codul de procedură civilă, Codul penal şi Codul de procedură penală), un an mai târziu, mult prea multe cauze/chestiuni legislative rămân nesoluţionate. De asemenea, există o lipsă de consecvenţă în unele hotărâri ale instanţelor.

Nu în ultimul rând, ”deciziile adoptate de Parlament de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe orice alţi cetăţeni par să fie în continuare lipsite de criterii obiective şi de un calendar fiabil”, se mai arată în raport.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!