Economic

Perspective sumbre dacă se agravează criza din zona euro

Raportul de ţară pentru România, publicat astăzi (miercuri, 24 octombrie) de către Fondul Monetar Internaţional, ia în calcul câteva riscuri pentru economie în următorii ani. Astfel, o intensificare a crizei din zona euro ar duce la o scădere economică de până la 5% şi la o depreciere de 15-20% a monedei naţionale. Probabilitatea acestui scenariu este medie, după cum se specifică în Raport.

Un alt risc cu probabilitate medie, dar cu efecte dramatice, este accelerarea retragerii de fonduri de către băncile străine prezente în ţară, ceea ce ar duce la prăbuşirea creditării, scăderea consumului şi a investiţiilor, dar şi la creşterea abruptă a ratei creditelor neperformante. În atari condiţii, s-ar pune presiune pe cursul de schimb şi ar fi posibile retrageri masive ale deponenţilor.

Un risc cu efecte medii, dar cu o probabilitate scăzută de a se întâmpla, este ca băncile financiare internaţionale să sufere un blocaj. În acest caz ar fi nevoie de noi măsuri de austeritate şi probabil de un nou împrumut de la FMI.

Riscurile cu cea mai mare probabilitate sunt însă cele interne. Bunăoară, scăderea suportului clasei politice şi a populaţiei pentru reformele necesare economiei. Nici absorbţia extrem de discretă a fondurilor europene nerambursabile nu reprezintă o veste bună, afectând perspectivele de creştere economică.

Toate acestea, în cel mai sumbru scenariu, s-ar traduce, aşadar, printr-o scădere economică de 5%, implicit majorarea monedei euro până la 5,5 lei.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!