„Războiul acesta declanşat de Instituţia Prefectului împotriva instituţiilor Consiliului Judeţean nu se mai termină şi nici nu are o bază legală”. Declaraţia îi aparţine preşedintelui de la judeţ, Vasile Mustăţea, şi a fost făcută în urma unei situaţii tensionate petrecute, luni, 17 februarie, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Giurgiu.
5 persoane, angajaţi ai Prefecturii, alcătuind o comisie de control a instituţiei amintite, au mers la DGASPC Giurgiu pentru a verifica documente-contracte de achiziţie publică, în baza unui Ordin al prefectului Lavinia Crişu.
Întrucât conducerea Direcţiei, susţinută de cea a Consiliului Judeţean Giurgiu, a refuzat să prezinte documentele, pentru că, potrivit lor, verificarea contractelor de achiziţie nu intră în atribuţiile Prefecturii, cei din Corpul de Control au chemat Poliţia.
Dacă, din acest punct de vedere, totul s-a încheiat doar cu semnarea unor procese verbale, problema de fond a luat amploare.
Spiritele s-au aprins, la întrunirea cu pricina mergând şi preşedintele CJ Giurgiu, Vasile Mustăţea.
El ne-a declarat că un control similar, tot în baza unui Ordin al prefectului, a fost făcut pe 7 ianuarie 2014, numai că, potrivit lui Mustăţea, din cauza aceloraşi discuţii legate de nelegalitatea verificării unor astfel de documente, prefectul ar fi anulat Ordinul respectiv.
„Dacă Ordinul din 7 ianuarie 2014 şi l-a anulat singură doamna prefect, pentru că organele de control au constatat că era ilegal, astăzi( luni, 17 februarie, n.r.), a emis un alt Ordin prin care doreşte să verifice contracte de achiziţii publice, care nu sunt acte administrative şi nu sunt în competenţa materială a prefectului”, a precizat Mustăţea.
Prima oară au venit poliţişti şi angajaţi ai Direcţiei de Finanţe
Şi directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu, Adelina Pavel, ne-a explicat situaţia de la începutul lunii ianuarie. Ea a precizat că din comisia de atunci au făcut parte reprezentanţi ai Poliţiei şi ai Direcţiei de Finanţe, dar scopul controlului era acelaşi: contractele de achiziţie. Şi atunci, prefectului i s-ar fi atras atenţia că nu intră în competenţele instituţiei pe care o conduce verificarea unor asemenea documente.
„Toate aceste argumente şi pro şi contra au fost prezentate Instituţiei Prefectului la data emiterii primului Ordin. Am crezut că este un subiect înţeles şi închis. De ce am crezut asta, pentru că a doua zi după primul control, sau, mă rog, prima iniţiativă de control, doamna prefect şi-a retras Ordinul. Am înţeles atunci, sigur, neavând nicio altă explicaţie logică, faptul că dumneaei şi-a reconsiderat poziţia şi lucurile s-au lămurit”, a spus Pavel.
Directorul DGASPC a precizat că acţiunile de control vin după ce actele respective au fost controlate, oricum, în 2013, de o instituţie abilitată să o facă. Este vorba, bineînţeles, despre Curtea de Conturi, raportul în acest caz nerelevând nicio problemă cu respectivele contracte de achiziţii publice. Atât directorul Protecţiei Copilului Giurgiu, Adelina Pavel, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Vasile Mustăţea, ne-au declarat că se gândesc serios la o plângere penală împotriva prefectului Lavinia Crişu, pentru abuz în serviciu.
Prefectul îi contrazice
Pe de altă parte, aceasta din urmă ne-a declarat că Instituţia Prefectului ar avea, de fapt, dreptul să verifice orice ţine de legalitatea în judeţul Giurgiu. „Adevărul este că Prefectura are atribuţii de control asupra legalităţii întregului judeţ. Noi avem atribuţii de control nu numai în ceea ce priveşte actele administrative, deşi, conform legii Contenciosului-Administrativ, contractele de achiziţii publice sunt asimilate actelor administrative, deci chiar şi aici intră, dar, de asemenea, avem atribuţii de aplicare unitară a legilor şi aplicare corectă a legilor la nivelul întregului judeţ”, a declarat Crişu.
Tot ea ne-a spus că acţiunea de control a fost impusă în urma unor sesizări primite la Prefectură. „Da, în urma unor informări şi a unor sesizări, da că acolo s-ar petrece şi unele lucruri nelegale. Lucruri pe care eu nu le pot confirma acum pentru că, atâta vreme cât nu am văzut dacă este adevărat sau nu, nu pot nici confirma, dar nici infirma”, a subliniat Crişu.
Prefectul judeţului ne-a mai spus că aşteaptă raportul oficial al celor 5 membri ai Corpului de Control şi, dacă se impun măsuri privind refuzul prezentării documentelor, le va lua.
În tot acest timp, preşedintele Consiliului Judeţean anunţă că va ataca în contencios Ordinul prefectului în baza căruia s-a iniţiat acţiunea de control de la DGASPC Giurgiu.
Mai mult din declaraţiile celor implicaţi în situaţia de la DGASPC, urmăriţi luni seara, în jurnalul de ştiri de la Valahia TV (www.valahiatv.ro, secţiunea LIVE).
Cătălina Sfetcu
știre anterioară