Actualitate

Posesorii de centrale termice, bani în plus din toamnă

Posesorii de centrale termice de apartament vor fi obligați să scoată mai mulți bani din buzunar, potrivit unei directive europene care urmează să intre în vigoare în această toamnă. Anunțul a fost făcut la RTV de vicepreşedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare si Calcul al Utilitatilor (ANPSC).
O directivă a Uniunii Europene, care intră în vigoare în data de 26 septembrie 2015, obligă doar vânzarea centralelor termice cu condensare. Decizia va afecta milioane de români pentru că, în present, 1,5 milioane de familii se încălzesc cu centrale de apartament, iar în fiecare an, în România, se vând 150.000 de astfel de centrale. Acestea costă îintre 4.500 de lei şi 7.000 de lei, în funcţie de dimensiunea locuinţei.
Cu toate astea, producătorii spun că aceste centralele termice cu condensare permit o economie de până la 35 % la consumul de gaz.
Ionuţ Nejloveanu, vicepreşedintele Asociaţiei Nationale a Prestatorilor de Servicii de Contorizare şi Calcul al Utilităţilor (ANPSC), a declarat la România TV că în nicio ţară europeană nu se permite montarea centralei în apartament pentru că ele, în primul rând, poluează. Tot el a spus că oamenii sunt obligaţi ca, din 10 în 10 ani, să schimbe centrala de apartament.
„Poluatorul plăteşte. Oamenii care şi-au montat centrală nu au fost sfătuiţi de legislaţia ce va urma. Despre această deirectivă se ştie de mult timp. De asemenea, se ştie şi că se va introduce taxa pe coş, că oamenii vor fi obligaţi să-şi monteze coşuri de inox care să polueze sus şi nu în bucătăria celui de deasupra. Costurile de întreţinere ale centralelor de apartament vor fi mari. Dacă facem un calcul simplu, o centrală de apartament, cu calorifere cu tot, costă în jur de 10.000 de lei. Haideţi să vedem dacă în 10 ani, pentru că din 10 în 10 ani legea spune ca centrala trebuie schimbată, ea se amortizează”, a spus Nejloveanu.
Şi premierul Victor Ponta declarata în vara anului trecut că se caută strategii pe termen lung privind eficienţa energetică. (DCNews.ro)
 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!