Seara teatrului austriac programată pentru vineri, 26 octombrie, a oferit publicului giurgiuvean două spectacole cum la Giurgiu nu s-au mai văzut, urmate de o bijuterie a comediei româneşti, “Pokerul”.
S-a încheiat aşadar ediţia cu numărul XV a acestui festival de tradiţie care timp de o săptămână a oferit gratuit producţii pentru care în alte oraşe se plătesc bilete de zeci de lei.
Remarcabilă rămâne ziua de vineri, ce a adus pe scena de la Giurgiu trupa Teatrului Pygmalion din Viena, cu un spectacol profund, cum mai rar se montează în zilele noastre. “Freud”, în regia artistică a lui Phillipp Kaplan, un tânăr şi talentat regizor austriac, a captat întru totul atenţia publicului din sala studio, care a asistat la o producţie ce se remarcă, dincolo de orice, prin interpretarea fenomenală a personajelor.
Spectacolul, mai degrabă un antifreud decât un Freud, a dat ocazia publicului giurgiuvean să vizioneze şi un alt gen de teatru, care afară este foarte gustat şi apreciat, mai ales în centrele teatrale cu tradiţie. În rolu principal, Ingeborg Mammerler a reuşit să transmită emoţii puternice, să stârnească întrebări nepuse până acum şi să ne ne ademenească pe un teritoriu mai puţin exploatat al psihicului uman. I-au fost alături pe scenă, Julia Prock-Schauer, cunoscută giurgiuvenilor de anul trecut din spectacolul „Bordelul” şi Philipp Lernbaß.
Şi dacă seara de vineri a debutat cu Freud, trupa Teatrului Bacovia din Bacău a încheiat cu dramatizarea romanului lui Kafka,”Procesul.” Adaptarea textului pentru punerea în scenă, regia absolut surprinzătoare şi scenografia au fost semnate de regizorul de origine română, directorul Teatrului Pygmalion din Viena, Geirun Ţino.
A rezultat un spectacol cum la Giurgiu nu s-a mai văzut şi care a atras valuri de aplauze. Cei opt actori au dat viaţă unui spectacol memorabil care a ţinut publicul cu sufletul la gură.
A doua zi, sâmbătă, Festivalul Teatrelor Dunărene s-a încheiat cu spectacolul de cursă lungă “Poker”, în regia lui Alexandru Tocilescu. Cu George Mihăiţă,Valentin Teodosiu, Vladimir Găitan şi Simona Stoicescu în distribuţie.
Cum era şi de aşteptat, comedia a fost gustată de giurgiuvenii care nu s-au zgârcit cu aplauzele, directorul Teatrului de Comedie şi protagonistul spectacolului George Mihăiţă promiţând o reîntoarcere.
S-a încheiat astfel Festivalul Teatrelor Dunărene, după ce directorul Mircea M. Ionescu a ţinut să ofere în nume personal un trofeu pentru întreg colectivul Teatrului “Tudor Vianu” cu care a lucrat la acest eveniment zi şi noapte.