Politic

Referendumul ar fi trebuit validat

Cei trei judecători de la Curtea Constituţională ce au făcut opinie separată la hotărârea de invalidare a Referendumului şi-au argumentat de curând punctul de vedere. Ion Predescu, Aksinte Gaspar şi Tudorel Toader susţin că decizia a fost luată în baza unei erate faţă de care ei nu au fost consultaţi.

”Dezacordul exprimat în raport cu hotărârea de invalidare a Referendumului are la bază faptul că aceasta a fost adoptată prin raportare la articolul 2, alineatul 1, litera c) din Legea 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, soluţie prefigurată prin erata din 6 august 2012 referitoare la Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 3 din 2 august anul curent, erată la adoptarea căreia – fapt fără precedent în jurisprudenţa constituţională – nu am fost consultaţi.”

Cei trei magistraţi au precizat că, pe de o parte, prin Hotărârea nr. 3 din 2 august, CCR a statuat că românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate au dreptul de a vota pe listele electorale suplimentare, iar ”raţiunea pentru care aceşti cetăţeni nu sunt înscrişi pe listele permanente suplimentare rezidă că nu au domiciliul în ţară, astfel încât numărul acestora nu poate influenţa cvorumul legal legat de participarea la referendum”. Pe de altă parte, erata completatoare face referire la ”listele electorale cuprinzând cetăţenii români cu drept de vot care au împlinit 18 ani până în 29 iulie inclusiv, aşadar indiferent de domicliu.”

Predescu, Gaspar şi Toader au mai declarat că 18.292.464, adică numărul de persoane înscrise în listele electorale permanente, număr ce a fost luat în considerare la adoptarea hotărârii, nu reflectă nicicum dimensiunea corpului electoral actual. Implicit, Referendumul trebuia validat.

În plus, cei trei judecători CCR şi-au completat punctul de vedere, precizând:”Pornind de la continua scădere a populaţiei României, de la datele statistice furnizate în mod oficial, de la necesitatea eliminării din liste a celor decedaţi, a persoanelor care au pierdut cetăţenia ori drepturile electorale, şi considerând că în listele elecorale permanente nu pot fi incluşi cetăţenii români cu domiciliul ori reşedinţa în străinătate, dar nici cei ale căror acte de identitate nu sunt valabile, constatăm că datele finale sunt de natură să conducă la validarea rezultatelor Referendumului.”

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!