Externe

Rusia schimbă traseul conductei. Putin se îndreaptă acum spre Turcia, via Marea Neagră

conducta-gaze

Jocurile de putere şi exhibarea celor mai steroidizaţi muşchi continuă încă între Washington şi Moscova, cu Bruxelles tampon şi nu prea. Apropo de Bruxelles, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Energie, Maros Sefcovic, şi-a anunţat zilele acestea vizita la Moscova. Ce caută Sefcovic la Kremlin? Nu ştim foarte exact, dar putem bănui.

Cert este că Rusia a anunţat că renunţă le Proiectul South Stream. Cum se traduce asta? De ce renunţă ”fratele de la răsărit” la un proiect de sute de miliarde ale cărui  lucrări demaraseră în noiembrie 2012? Pentru că acesta făcea legătura – ca şi livrare de gaze ruseşti – între Rusia şi Bulgaria, pentru a deservi ulterior întreaga Europă Centrală, prin Serbia Ungaria şi Slovenia.

După conflictul ucrainean (deja extrapolat) şi multitudinea de embargouri impuse Rusiei, Putin s-a răzgândit brusc vizavi de South Stream, iar acum construieşte o nouă conductă. Una care să se îndrepte spre Turcia, bunăoară, prin Marea Neagră – ţara care a menţinut aceleaşi tratate de import-export cu Rusia şi după alegerile de la Kiev sau momentul Crimeea.

Îngrijorarea oficialilor europeni, pe deplin justificată, rezidă în situaţia mai mult decât delicată ce se preconizează în cazul statelor UE din sud-estul continentului. După abandonarea Proiectului South Stream, inclusiv noi, românii, ne temem că vom deveni dependenţi doar de livrarea de gaze prin Ucraina.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!