Important La zi ORDINE PUBLICA

S-a urcat la volan, deși se afla sub infuența substanțelor psihoactive

 Un cetățean englez, de origine greacă stabilit în municipiul Giurgiu, a fost depistat de polițiști conducând autoturismul sub influența substanțelor psihoactive.
Polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, în cadrul activităților desfășurate au depistat în trafic, vineri, 25 mai a.c., în jurul orei 18.00, un cetățean englez de 51 de ani domiciliat în municipiul Giurgiu, în timp ce conducea un autoturism, pe strada 1 Decembrie 1918, din municipiul Giurgiu, aflându-se sub influența substanțelor psihoactive.
Conducătorul auto a fost testat pentru identificarea drogului, rezultatul fiind pozitiv la cocaină și canabis, drept pentru care acesta a fost condus la spital unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge și urină, în vederea stabilirii  cu exactitate a prezenței în organism a substanțelor psihoactive.
În cauză a fost întocmit un dosar penal și se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii  infracțiunii de conducere a unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive.
***
PRECIZĂRI NECESARE:
Prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri este o preocupare permanentă a structurilor Poliției Române.
1-PE LINIA COMBATERII TRAFICULUI SI CONSUMULUI ILICIT DE DROGURI
In țara noastră, competența de urmărire penală privind infracțiunile la regimul drogurilor revine, exclusiv, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, aflată in componența Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție.
La nivelul județului Giurgiu, competența revine Biroului Teritorial Giurgiu, structura de parchet, subordonata D.I.I.C.O.T – Structura Centrală.
Activitățile de investigare și cele procedurale, in cadrul dosarelor penale instrumentate pe linie de droguri se desfășoară numai de către polițiștii care au aviz D.I.I.C.O.T, numai cu delegarea scrisă a procurorilor din aceasta structură. Activitățile cuprind probarea activității, a rețelelor și a persoanelor care distribuie droguri, a celor care dețin droguri pentru consum propriu, si altele.
În județul Giurgiu, singurii polițiști competenți in materie antidrog sunt ofițerii și agenții din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Giurgiu, structură care este subordonată ierarhic Inspectoratului General al Poliției Române, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate București.
Astfel, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu nu au competența in investigarea infracțiunilor la regimul stupefiantelor, prevăzute de legislația de specialitate, Legea nr.143/2000, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, republicată.
Singura competență legală în materie penală fiind cea la regimul rutier, statuată de articolul 336, aliniatul 2, din codul penal (conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive).
2-PE LINIA PREVENIRII TRAFICULUI ȘI CONSUMULUI ILICIT DE DROGURI
În țara noastră, structura specializată în prevenirea traficului și consumului ilicit de droguri este Agenția Națională Antidrog, structură subordonată nemijlocit Ministerului Afacerilor Interne.
La noi în județ funcționează Centrul de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog, structură subordonată  Agenției Naționale Antidrog.
Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu, in principal, prin structura de prevenire completează activitățile preventive ale structurii specializate.
Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu sprijină permanent structurile de combatere și prevenire antidrog care acționează in județul Giurgiu, atât din punct de vedere operativ, dar și informativ.
Privitor la depistarea conducătorilor auto care au consumat droguri, Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu și-a stabilit un obiectiv clar de intolerabilitate și focalizare, pentru ca traficul rutier să se desfășoare în siguranță în județul nostru.
Mulțumim populației și instituțiilor mass media pentru sprijinul acordat Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu în demersurile sale legale pe această linie.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!