Social

Sâmbătă noapte, nu uitaţi să daţi ceasurile înapoi!

ora iarna

Sâmbătă noapte, România revine la ora oficială, adică ora de iarnă. Aceasta înseamnă că ora 4 a zilei de duminică va deveni ora 3, deci în noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi mai mult cu o oră.

Trecerea la ora de iarnă reprezintă, practic, revenirea la ora oficială, pentru că de dereglarea ceasurilor este „vinovată” ora de vară, concept introdus în vederea economisirii energiei electrice pentru iluminat. Ca în fiecare an, revenirea la ora de iarnă se face în ultima duminică a lunii octombrie, adică în duminica ce urmează – 26 octombrie.Atunci, ora 4:00 a dimineții devine ora 3:00, acea ora repetându-se, astfel că ziua de duminică, 26 octombrie va avea 25 de ore.

Și dacă primăvara, atunci când se trece la ora de vară, organismul uman resimte efectele acestei schimbări timp de mai multe zile, specialiștii spun că efectele schimbării de oră în ultimul weekend al lunii octombrie nu durează prea mult, bucuria unui somn prelungit dispărând rapid. Potrivit unui studiu al specialiștilor britanici, schimbarea orei, în octombrie, determină o scăderea a calității somnului. Asta deși majoritatea participanților la studiul menționat au declarat că se simt mai energici şi mai fericiţi decât înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Efectele aparent benefice ale unei ore în plus de somn dispar însă rapid, mulţi spunând că se simt mai rău ca atunci când dormeau mai puţin.

 
 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!