La zi

Schitu şi Exarh Iosif s-au înfrăţit

Intensificarea proiectelor de interes comun şi cooperarea economică, turistică şi culturală reciproc avantajoasă. Sunt câteva din prevederile acordului de înfrăţire dintre comuna Schitu din judeţul Giurgiu şi localitatea Exarh Iosif din districtul Ruse-Bulgaria.

Astfel, o delegaţie numeroasă de la Primăria localităţii Exarh Iosif a ajuns vineri, 17 februarie în comuna Schitu, însoţită de oficiali ai Consiliului Judeţean Giurgiu. Echipa din localitatea bulgărească a fost condusă de primarul Ilia Danev şi de viceprimarul oraşului Ruse, Ivan Grigorov, în timp ce administraţia judeţeană a fost reprezentată la vârf, de preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Beianu, de vicepreşedintele Dumitru Gavrilă şi de administratorul public al judeţului Giurgiu, Ionel Muscalu. De asemenea, din partea administraţiei judeţene giurgiuvene au mai participat la eveniment Miruna Eftimiu, director executiv adjunct în cadrul Consiliului Judeţean şi Clara Mărculescu, director al Centrului Transfrontalier de Afaceri Danubius.

Semnarea acordului de înfrăţire a avut loc la sediul Primăriei Schitu, unde oaspeţii din Bulgaria au fost primiţi de primarul Marin Dănălache şi de viceprimarul Nicolae Vlad, precum şi de câţiva reprezentanţi ai instituţiilor locale. „Urez bun venit oaspeţilor noştri şi mă bucur că avem ocazia să punem bazele unei colaborări între comunităţile noastre. Sunt convins că vom reuşi să demarăm proiecte care să fie benefice pentru ambele localităţi, arăta primarul Marin Dănălache.

„Pentru noi toţi astfel de evenimente sunt cu atât mai importante cu cât cooperarea dintre judeţul Giurgiu şi Districtul Ruse este una ce şi-a dovedit trăinicia şi eficienţa. Suntem aici între prieteni şi cu atât mai mult suntem motivaţi să colaborăm cât mai strâns pentru a pune în practică proiecte importante, în folosul locuitorilor din comunităţile noastre. Felicit reprezentanţii celor două primării şi sper că vom mai avea astfel de evenimente, pentru că sunt multe comune din judeţul Giurgiu care doresc să se înfrăţească cu localităţi din regiunea Ruse”, spunea, la rândul său, Dumitru Beianu, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu.

De la Primăria Schitu, participanţii la evenimentul din 17 februarie au făcut o vizită în satul Bila unde există o comunitate importantă de bulgari. Aici, delegaţia din Exarh Iosif au avut plăcuta supriză să dialogheze în propria limbă cu câţiva locuitori din sat şi să admire obiecte de artă populară specific bulgărească. „Înfrăţirea dintre cele două localităţi poate reprezenta promovarea unor tradiţii peste care timpul a început să aştearnă uitarea”, relata Dorina Grigore, locuitor al satului Bila.

Tot în satul Bila a fost vizitată Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, ridicată în anul 1925 cu o largă contribuţie a comunităţii bulgăreşti din această localitate. Programul vizitei de la Schitu a mai cuprins deplasări şi întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, respectiv cu cei ai Pescăriei Bila, aparţinând SC Kralex SRL, şi ai „Pain D’or”, societate de morărit şi panificaţie cu specific libanez.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!