Economic La zi Social

SPECIAL: Cu propriile mâini şi cu încredere în natură, doi mălureni au făcut afacerea vieţii lor. Au 5 solarii pline ochi cu produse bio

malu 1Ce au ei pentru o afacere de familie de succes? Un teren în apropierea casei, ambiţie, curaj şi multă putere de muncă. O familie din comuna Malu, judeţul Giurgiu, cu fonduri şi forţe proprii, a reuşit, în 12 ani, să transforme o simplă grădină într-o comoară. Cultivă legume eco pe o suprafaţă de 12 acri, dar lucrează şi la câmp. Îşi vând marfa în piaţa din municipiul Giurgiu, însă bucură cu produsele lor proaspete şi sănătoase inclusiv bucureştenii. 

I-am cunoscut pe Lidia şi Iulian Ţone, la invitaţia primarului din Malu, Eugen Şoavă, care se mândreşte cu gospodarii săi pe care i-a şi ajutat, în câteva rânduri, astfel încât tinerii să meargă mai departe cu afacerea lor.
Cei doi au pornit la drum, aşadar, în urmă cu 12 ani, cu un teren pe care nu era decât iarbă. De la un solar, cu banii strânşi din vânzarea legumelor, au ajuns să aibă acum 5, întinse pe o suprafaţă mare. Primăvara, cultivă salată, ridichii, ceapă şi usturoi verde, continuând, evident, în funcţie de anotimp, cu roşii, ardei, castraveţi, conopidă. La câmp, pun grâu, ceapă şi pepeni. Şi roşii şi galbeni, pe care, din păcate, nu-i pot vinde la Giurgiu, întrucât piaţa „merge prost”, spune Lidia Ţone. Aşa că, îi duc în pieţele din Capitală, acolo unde şi-au găsit şi clienţi fideli.malu 3
„Am început această afacere acum mulţi ani, dar a fost… mult mai mică. Din an în an, ne-am întins câte un pic, aşa cum se spune la noi, la ţară. Ne-am mai făcut un solar, am mai pus un pogon de teren, în câmp. Suntem chiar mulţumiţi pentru că avem ce oferi copiilor. avem clienţi fideli din Giurgiu, din alte localităţi ale judeţului, vin şi la noi, la poartă, mama e mereu acasă, aşteptăm pe oricine”, a spus Lidia.
Legume fără ierbicide sau îngrăşăminte foliare
Tinerii familiei Ţone au doi copii, un băieţel şi o tânără, în vârstă de 16 ani. „Fata ne mai ajută, dar nu îi prea place, spune că e mult de muncă. Ea vrea să devină poliţist. Aşa e, e foarte mult de muncă. Trebuie să începi dis de dimineaţă pentru că pe căldură poţi să te îmbolnăveşti. Aşa că, dimineaţa, la plantat, la legat, la dat după aţă, la săpat. Noi nu ierbicidăm, noi săpăm manual. Sunt legume ecologice, băgăm doar mraniţă, nu alt tip de îngrăşământ foliar”, ne-a mai spus Lidia Ţone.malu 7
Şi tocmai pentru că sunt produse nu doar gustoase, ci şi frumoase, femeia zice că oamenii care vin la piaţă ca să cumpere de la ea nu o cred când le spune că sunt din solariile proprii. „Îmi spun că sunt perfecte ca să fie producţie proprie. Le dau să guste şi mă cred, apoi. Şi mai zic şi că nici nu m-aş pricepe eu la agricultură. Dar eu muncesc, şi acasă, la solarii, dar stau şi la piaţă, pentru că nu are cine. Ne mai ajută părinţii”, mai zice Lidia.
Întrebăm când au timp să se odihnească, iar cei doi soţi recunosc faptul că nu prea pot. „Lucrăm şi iarna, din 9 ianuarie, începem treaba deja, la sămânţat, în solarii. Concediu? Poate o săptămână, pentru copii, în rest nu avem timp. Ei chiar ne ceartă, ne spun că nici nu prea vorbim cu ei, că imediat ce venim de la câmp sau de la piaţă, intrăm în solar. E greu, dar pentru ei o facem”, spune şi Iulian Ţone. Bărbatul a avut chiar şi un serviciu, dar a renunţat, recent, pentru a se putea ocupa de recolta bogată de anul acesta.malu 5
„Anul ăsta, au mers mai bine şi vânzările. Anul trecut, era şi producţie mai mică şi preţuri mai mari. Acum e bine”, mai zice, încrezătoare, Lidia Ţone.
O oportunitate pentru tinerii noştri
La întâlnirea cu familia Ţone, din Malu, a fost invitat şi administratorul public al judeţului Giurgiu, Dumitru Beianu. „Aceştia sunt oameni care demonstrează ce înseamnă dragostea de pământ şi munca la ţară, cu rezultate. Sunt convins că nu e singura familie din zonă cel puţin, care a înţeles ce trebuie făcut pentru a fi mai bine pentru dânşii, pentru copii. Este de promovat acest exemplu, fiind unul deosebit: atât de multă muncă şi rezultate pe măsură. Au produse frumoase, gustoase şi sănătoase care ajung, ce-i drept, într-un sistem mult prea greoi, la cumpărători”, a spus Beianu.malu 6
El a reamintit faptul că, în mandatul trecut, şi Consiliul Judeţean, prin intermediul Centrului de Afaceri, a avut un proiect inedit, cu produse bio, autohtone, dar care, însă, nu a avut prea mare succes. Aceasta, pentru că nu s-a reuşit găsirea unor furnizori mai aproape de municipiu, iar cei la care se ajungea(Colibaşi, de exemplu), îşi vindeau produsele cu preţuri mai mari chiar decât în piaţă.
Altfel, Dumitru Beianu a opinat că un asemenea tip de afacere poate reprezenta o oportunitate pentru orice tânăr. „Dacă punem în balanţă, prin comparaţie: să cheltuieşti veniturile întregii familii pentru o diplomă la o facultate cu care ajungi să nu faci nimic, văzând ce au realizat dânşii, este evident că viitorul multora dintre tinerii noştri poate fi în agricultură”, a spus Beianu, făcând referire inclusiv la accesarea unor proiecte europene în acest domeniu.
Vineri seara, la Valahia TV, atât la jurnalul de ştiri de la ora 19.00, cât şi în emisiunea Reportajul Zilei, după ştiri, puteţi afla mai multe despre povestea familiei Ţone, despre ambiţie şi muncă. Despre un alt fel de viaţă.
Cătălina Sfetcu

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!