Înfiinţarea Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară(ADI) la nivel judeţean constituie un avantaj suplimentar în vederea obţinerii de fonduri europene? Pot fi finanţate cu bani europeni proiecte privind sisteme de canalizare pluvială sau altele legate de cadastrul general? Acestea sunt principalele întrebări adresate specialiştilor de către administratorul public al judeţului Giurgiu, Dumitru Beianu, marţi, la o conferinţă de afaceri pe tema exerciţiului bugetar 2014-2020.
În afară de secţiunile de prezentare a unor soluţii şi oportunităţi privind noua programare, de către reprezentanţii unor mari companii, conferinţa de pe 25 martie, organizată de dailybusiness.ro, a cuprins şi momente interactive. Liberalul Dumitru Beianu a luat cuvântul în câteva rânduri, ridicând probleme de interes local.
Astfel, legat de importanţa ADI-urilor, administratorul public al judeţului Giurgiu a reamintit că la noi există 3 astfel de Asociaţii, una privind domeniul deşeurilor, a doua pentru iluminat public, iar cea de-a treia pentru proiecte de apă-canal.
Directorul Institutului pentru Politici Publice, Violeta Alexandru, a răspuns că, deşi constituirea unor asemenea structuri nu trebuie să reprezinte un scop în sine în vederea atragerii de fonduri europene, acestea au un rol important. Mai ales pe proiecte de apă-canal, a spus ea, şi pentru că, în această formulă, primesc sprijin comunităţi mai mici care, independent, ar avea şanse mici de implementare a unor proiecte importante.
Bani europeni pentru canalizare pluvială prin proiectele integrate de apă-canal
Dumitru Beianu a adresat întrebări pe teme ce interesează autorităţile publice locale din judeţul Giurgiu şi ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Una a vizat posibilitatea finanţării unor proiecte privind realizarea sistemelor de canalizare pluvială. În acest sens, ministrul a explicat că nici în exerciţiul financiar trecut şi se pare că nici acum, nu există un capitol separat şi că astfel de sisteme trebuie prinse în marile proiecte de apă-canal finanţabile.
În ceea ce priveşte cadastrul general, o altă întrebare a lui Dumitru Beianu, Teodorovici a explicat că există o sumă de 300 de milioane euro destinată, deocamdată, doar unor proiecte în mediul rural.
O oportunitate pe care autorităţile şi privaţii n-o pot rata
Revenind la conferinţa în sine, (puteţi citi articolul precedent AICI https://informatiadegiurgiu.ro/totul-despre-sansa-de-a-ne-dezvolta-in-perioada-2014-2020-giurgiu-reprezentat-la-o-conferinta-de-anvergura-pe-tema-fondurilor-europene/, administratorul public al judeţului Giurgiu ne-a declarat că a fost, în opinia sa, un eveniment ce demonstrează, aşadar, importanţa pe care trebuie să o acorde autorităţile publice locale accesării fondurilor europene.
„Prezenţa domnului ministru(Eugen Teodorovici, n.r.), dar şi a multor specialişti din domenii conexe, arată că a fost un eveniment care să ducă la stabilirea unei convingeri- la nivelul potenţialilor beneficiari, atât autorităţi publice cât şi persoane juridice-, că fondurile europene, aşa cum s-a spus în încheiere, reprezintă o oportunitate şi trebuie ca toţi, beneficiari şi aplicanţi de drept, să aibă încredere în acest sistem”, a subliniat Beianu.
El a mai spus şi faptul că sumele oferite ţării noastre nu sunt, totuşi, suficiente pentru nevoile României. „De aici, evident că putem deduce că va fi, în toate domeniile, pe toate axele de finanţare, o concurenţă acerbă, va fi nevoie şi de studii de fezabilitate, de documentaţii de avizare foarte bine întocmite, va fi nevoie de consultanţi care au deja în CV-ul firmei realizări notabile în domeniu şi va fi nevoie de implicarea, întâi a primarilor, dar şi a tuturor celor care lucrează în aparatul de specialitate, în direcţiile de resort”, a concluzionat Dumitru Beianu.
C.S.