Giurgiuvenii care vor să efectueze branşamente pe orizontală privind distribuţia agentului termic, şi care au nevoie de sprijin financiar în acest sens, vor fi ajutaţi de Consiliul Judeţean. Un proiect de hotărâre privind regulamentul prin care vor fi acordate sumele respective a fost aprobat joi, 5 mai, în şedinţă extraordinară.Consilierii judeţeni au aprobat aşadar regulamentul de acordare a sprijinelor financiare persoanelor aflate în dificultate pentru realizarea instalaţiilor interioare de încălzire prin distribuţie pe orizontală în blocurile din municipiul Giurgiu. Mai multe pe această temă a vorbit pe larg preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu, în conferinţa de presă susţinută după şedinţă.
„CET-ul va funcţiona în mod categoric şi în iarna viitoare, precum şi în anii următori, iar Global International a anunţat că va demara anul acesta construcţia unei noi centrale, mult mai performante, aşadar investiţia se va reflecta şi într-un preţ mult mai mic al gigacaloriei. De asemenea, vom începe anul acesta reabilitarea reţelelor primare, şi mai avem această problemă sensibilă a branşamentelor pe orizontală. Cred că în această formulă am putea debloca situaţia, mai ales că există deja un început”, a spus Beianu.
El a precizat că potrivit datelor SCUT, cel puţin în cazul a 170 de scări din cele aproape 900 câte sunt în municipiu, locatarii, prin eforturi proprii, au reuşit să realizeze aceste branşamente.
„Important este să existe posibilitatea ca familiilor, care din lipsa banilor sau din diverse alte motive şi care astfel au restanţe la căldură, să le poată fi întreruptă furnizarea fără să fie afectaţi vecinii bun-platnici. Noi cofinanţăm cu 50% costul acestei investiţii ce presupune mutarea conductelor pe casa scării. O investiţie la o scară de bloc cu cinci nivele se situează undeva la 70-80 milioane de lei vechi. La aceasta se adaugă refacerea circuitului în apartament. Ca preţ orientativ, la un apartament cu două camere înseamnă maximum 7 milioane de lei vechi această lucrare din urmă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu.
Dumitru Beianu a explicat faptul că lucrările vor presupune, automat, şi înlocuirea tuturor ţevilor vechi de mai bine de 20 de ani, cu certitudine deteriorate.
Care sunt condiţiile?
Cei care vor să efectueze o asemenea investiţie trebuie să îndeplinească anumite criterii. „Giurgiuvenii care solicită sprijinul financiar trebuie să îndeplinească una din următoarele criterii – venitul pe membru de familie să fie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie, respectiv 670 lei. Dovada poate fi făcută cu adeverinţă de venit, taloane de pensii pe luna anterioară depunerii actelor. O altă condiţie este ca unul dintre membrii familiei să sufere de handicap de grad I, adică să fie persoană netransportabilă”, a afirmat Beianu.
Dacă sunt giurgiuveni care totuşi au nevoie de această susţinere şi nu îndeplinesc niciuna dintre cele două criterii menţionate, mai au o condiţie la dispoziţie, aceea ca toţi membrii familiei să fie pensionari. „Vârstnicii sunt printre cei mai conştiincioşi giurgiuveni când vine vorba despre plata acestor servicii, chiar dacă fac economie la mâncare sau medicamente, ei îşi plătesc la timp facturile. Astfel, sprijinirea lor este o măsură foarte bine venită pentru a justifica aprecierea de care se bucură din partea noastră”.
Dumitru Beianu a mai anunţat că cei care vor solicita ajutor de la Consiliul Judeţean trebuie să anexeze şi dovada contractării lucrării de execuţie a branşamentului pe orizontală. Contractul trebuie încheiat cu o firmă autorizată, pentru că, ulterior, SCUT va lua în administrare aceste reţele.
Banii nu vor fi daţi personal şi nici nu vor fi viraţi în contul solicitanţilor.
„Alocarea a 50% din valoarea lucrărilor se va face direct către executantul lucrării, în baza unui formular tip prin care beneficiarul ajutorului îşi dă acordul pentru plata respectivă. Nu putem da numerar, pot apărea o sumedenie de alte motive pentru ca solicitanţii să cheltuiască banii pe altceva şi astfel să ducă în derizoriu efortul nostru”, a specificat Beianu.
Giurgiuvenii care au nevoie de ajutor pentru branşamentele pe orizontală trebuie să facă şi dovada plăţii celeilalte jumătăţi din suma necesară investiţiei. Întrebat de jurnalişti ce se va întâmpla dacă pe o scară de bloc nu se vor aduna suficiente persoane pentru a realiza investiţia pe întreaga scară, preşedintele Beianu a declarat: „Eu am mare încredere în giurgiuveni şi cred în fondul bun al fiecăruia dintre ei. Chiar dacă ar putea fi probleme sunt convins că vor fi izolate. Cred că giurgiuvenii ştiu că a trăi în comunitate înseamnă a ţine cont şi de părerea celui de lângă tine”.
Preşedintele Dumitru Beianu a specificat că, în prezent, sunt disponibile pentru cofinanţarea lucrărilor 5 miliarde de lei vechi. Banii provin din plata pe care Global International, firma care a cumpărat pachetul de acţiuni SCUT, a efectuat-o până acum.