Ne confruntăm cu o realitate cruntă. De câţiva ani România ţine topul celor mai sinistre clasamente din UE. România, numărul unu la mortalitatea infantilă. Ţara cu cei mai mulţi bolnavi de hepatită. Ţara cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză. Ţara cu cei mai mulţi bolnavi de SIDA. Ţara cu cei mai mulţi pacienţi care se tratează de boli cardiovasculare.
Bref, suntem o piaţă de desfacere de aproape 20 de milioane de pacienţi care utilizează serviciile de sănătate, 5 milioane având boli cronice. Aşadar, constituim o piaţă de desfacere a medicamentelor la scară largă ideală. Cât de pertinente sunt însă medicamentele cu care ne tratăm?
Conform medicului Vasile Barbu, de la Asociaţia pentru Protecţia Pacientului, românul este obligat să utilizeze terapii dăunătoare, terapii care s-au dovedit a fi mai periculoase decât beneficiul terapeutic. Asta şi pentru că nu avem alternativă. Medicamente care în alte ţări au fost retrase din farmacii pentru că aveau reacţii adverse grave, la noi continuă să se regăsească pe rafturi, la liber. Ba, uneori, medicii chiar ni le recomandă, pentru că nici ei nu au alternative. Pentru că lipsesc terapiile moderne sau pur şi simplu pentru că sunt infinit mai ieftine.