La zi

Suntem pregătiţi pentru momentul 16 iunie?

inundatiiAutorităţile de la noi susţin că sunt pregătite pentru momentul în care viitura, care a măturat Europa, va lovi şi ţara noastră. Dacă aceasta, anunţată pe 16 iunie, va rupe digul de la Feteşti, Autostrada Soarelui ar putea fi inundată pe segmentul Feteşti-Cernavodă, iar o conductă de petrol de interes naţional, mai mult ca sigur, va fi ruptă. Digul în cauză va fi de urgenţă întărit cu o membrană din pietriş şi ramforsat cu piloni metalici.

Conducerea Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor a anunţat că debitul Dunării la intrarea în ţară este în prezent de 8500 metri cubi pe secundă, peste media lunii, care este de 6400 mc/s. De remarcat că viitura a atins la Budapesta un maxim de 8910 mc/s ca şi debit al principalului fluviu european.

INHGA estimează că debitul maxim al Dunării în porţiunea Baziaş va fi atins la 16 iunie, respectiv 10.500 cm/s, ceea ce n-ar trebui să genereze incidente. Pe de altă parte, oficialităţile noastre sunt solidare cu probleme vecinilor, premierul Ponta cerându-i ministrului de Interne Radu Stroe să verifice dacă autorităţile maghiare au nevoie de sprijin. Concomitent, cancelarul Angela Merkel pregătea o reuniune de criză cu conducătorii de landuri în vederea discutării repartiţiei costurilor de inundaţii.

Revărsarea Dunării nu a afectat doar Germania şi Ungaria, ci şi Austria şi Slovacia. Apele fluviului, se estimează, vor atinge punctul de debit maxim la Budapesta, duminică seara.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!