La zi

Sute de controale şi amenzi usturătoare pentru angajatorii din judeţul Giurgiu

Noul director al ITM Giurgiu, Ionel Pană, a susţinut joi o conferinţă de presă în care a prezentat bilanţul instituţiei pe anul 2012.

Structurate pe două categorii: relaţiile de muncă respectiv securitate şi sănătate în muncă, controalele au relevat atitudinea angajatorilor giurgiuveni faţă de lege şi angajaţi.

În 2012 au fost controlate aproapte 1.000 de firme din tot judeţul, în 280 din cazuri fiind descoperite nereguli care au generat avertismente şi amenzi.

Şi anul trecut, s-a pus un accent important pe combaterea muncii la negru, în acest sens fiind depistaţi 59 de angajatori şi aproape 100 de angajaţi. Cele mai multe firme cu muncitori la negru activau în comerţi (20) şi prestări servicii (11).

Cealaltă mare categorie avută în vedere de inspectorii de muncă, securitatea şi sănătatea în muncă a generat la rândul său date interesante.

În urma celor 941 de controale efectuate au fost aplicate aproape 2000 de sancţiuni, marea majoritate, aproximativ 1900 fiind avertismente. De asemenea au fost constatate 26 de accidente de muncă în urma cărora 3 persoane au murit iar 17 s-au ales cu incapacitate temporară de muncă.

Cuantumul total al amenzilor date de inspectorii de muncă giurgiuveni în anul 2012 a fost de aproximativ 1,4 milioane de lei, însă numai 5% din această sumă a fost încasată de ITM

Inspectorul-şef Ionel Pană a explicat faptul că marea majoritate a angajatorilor au contestat în instanţă amenzile, însă după modelul anilor trecuţi în 99% din cazuri sumele vor fi recuperate.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!