Social

Tineri cu dizabilităţi mintale, actori în spectacol de teatru

Patru adulţi cu dizabilităţi mintale, găzduiţi în locuinţele protejate aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi  Protecţia Copilului Giurgiu, au jucat într-un spectacol de teatru. Iniţiativa aparţine Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu şi Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Giurgiu, instituţie care a asigurat şi finanţarea acestui program, din bugetul Centrului pentru Tineret.

            Vasile Toma, actor al Teatrului Tudor Vianu, a răspuns invitaţiei de a-i instrui pe cei patru tineri  şi de a le stârni interesul pentru arta teatrală.  Astfel, de la începutul lunii septembrie 2012, Gabriela, Adela, Viorel şi Ştefan s-au pregătit,  la Centrul pentru Tineret Giurgiu, în vederea susţinerii spectacolului de teatru care a cuprins două dramatizări după texte de Octav Pancu -Iaşi,  „Pomul care face ciori” şi „Ignoranţii”.  Actorul Vasile Toma a declarat că implicarea în programul ABC –ul teatral  reprezintă o provocare. ”După  lecturarea textului, tinerii au fost iniţiaţi în tehnica vorbirii, a amplasării în scenă şi mişcării scenice, astfel încât să poată susţine primul spectacol de teatru din viaţa lor. Eu, ca şi ceilalalţi implicaţi în acest proiect, am  vrut să dovedim că totul este posibil şi că cei care se îndoiesc de capacităţile semenilor lor, greşesc”.

            Reprezentaţia a avut loc  în data de 25 octombrie 2012, începând cu ora 10.00, în sala de spectacole a Centrului Cultural Ion Vinea. Cu acest prilej, invitaţii la acest eveniment au avut ocazia să vadă, în holul Centrului Cultural, o expoziţie cu vânzare cuprinzând  diverse obiecte decorative realizate de adulţii cu handicap care frecventează Centrul de Zi aparţinând Fundaţiei Estuar.

            Derularea unor astfel de programe face parte dintr-un protocol de colaborare încheiat între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu şi Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Giurgiu. Protocolul s-a încheiat în scopul  desfăşurării de activităţi sportive, recreative,  socializare, educaţie nonformală în beneficiul adulţilor cu handicap.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!