Actualitate Economic

TVA şi CAS sunt de departe cele mai împovărătoare impozite

banijpg_38133300Potrivit unui sondaj realizat de curând, Taxa pe Valoarea Adăugată şi contribuţiile sociale sunt considerate cele mai împovărătoare  impozite din România de către antreprenori.
Campioana tuturor taxelor este TVA, 43% dintre cei chestionaţi considerând că TVA este cel mai împovărător impozit. Pe de altă parte, România se află pe locul trei în Europa ca mărime a contribuţiilor sociale, iar impozitul pe venit este, de asemenea, pe aceeaşi treaptă a podiumului, cu 10%.
În ceea ce priveşte efectele pe care le-ar avea o serie de măsuri propuse de autorităţi, specialiştii consideră că o eventuală introducere a cotelor diferenţiate (8% – 12% – 16%) ar avea un efect negativ asupra încasărilor bugetare, încasări care nu ar putea fi acoperite nici din sumele colectate din acciza suplimentară pe carburanţi.
În acest sens, aceiaşi specialişti susţin că o scădere majoră a taxelor şi impozitelor pe care o firmă din România este obligată să le plătească anual, de la 39 la 13, câte se plătesc, de exemplu, acum în Bulgaria, ar duce la câştigarea a zece locuri în clasamentul competitivităţii globale.

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!