Economic

Bill Gates? Nicidecum, Vladimir Putin

putinCel mai bogat om de pe planetă nu este Bill Gates. Nici Carlos Slim, nici Bernard Arnault. În opinia mai multor experţi, averea lui Vladimir Putin ar depăşi cu mult 70 miliarde de dolari, preşedintele Rusiei fiind susceptibil de a fi cel mai bogat om de pe pământ.
Oficial însă, declaraţia fiscală a lui Putin, care include atât salariul anual, cât şi o estimare a averii personale, creează imaginea unui lider umil, cu puţine venituri şi bunuri.
La nivelul anului 2013, Vladimir Putin ar fi câştigat din salariu 5,8 milioane de ruble, adică 187.000 de dolari. Putin include la activele personale un cont de 180.000 de dolari, trei maşini ruseşti, un apartament în Moscova, un garaj şi un teren de 16.000 de metri pătraţi în afara Moscovei. În total, Putin estimează că deţine o avere de aproximativ 500.000 de dolari.
La prima vedere, aşadar, Vladimir Putin ar fi mult mai sărac decât celebrul său omolog, Barack Obama. Liderul de la Casa Albă are un salariu de 400.000 de dolari ca şi preşedinte al Statelor Unite, şi numai din declaraţia fiscală de anul trecut aflăm că, împreună cu soţia sa, Obama a câştigat 608.611 dolari. Mare parte din aceşti bani au survenit de pe urma drepturilor de autor ale cărţilor sale: ”Vise de la tatăl meu”, respectiv ”Îndrăzneala speranţei”.
Revenind la Vladimir Putin, experţii în politicile şi afacerile Rusiei estimează, în unanimitate, că Putin s-a folosit în ultimul deceniu de puterea sa absolută şi de corupţie pentru a strânge o avere secretă de peste 70 de miliarde de dolari. Experţii invocaţi susţin că Vladimir Putin deţine 4,5% din gigantul energetic Gazprom, 37% din compania petrolieră Surgutneftegas şi 50% din acţiunile furnizorului elveţian de petrol Gunvor.
În plus, printre cele 20 de reşedinţe puse la dispoziţia preşedintelui Rusiei permanent se numără şi Palatul Constantine, construcţie din Golful Finlandei de un lux greu imaginabil. Putin mai dispune de o cabană de schi în Munţii Caucaz şi de un palat gotic în apropiere de capitală. La acestea se adaugă 43 de aeronave, 15 elicoptere şi patru iahturi.
 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!