Economic La zi

Proiectele europene actuale şi viitoare ale judeţului Giurgiu, în pericol? Bugetul propriu al Consiliului Judeţean, blocat în instanţă

_DSC0009Chiar dacă parţial, istoria se repetă. Activitatea privind investiţiile în judeţul Giurgiu este blocată, la acest moment, după ce prefectul Lavinia Crişu a atacat în instanţa de contencios-administrativ hotărârea Consiliului Judeţean(CJ) Giurgiu privind bugetul propriu al instituţiei din urmă.

Semnalele privind această măsură au fost date chiar de anul trecut şi chiar de preşedintele CJ, Vasile Mustăţea, care spunea că are informaţia de la un vicepreşedinte al PSD Giurgiu că, indiferent cum va fi alcătuit bugetul propriu, acesta va fi atacat. În urmă cu câteva săptămâni, tot Vasile Mustăţea anunţa că prefectul Lavinia Crişu a demarat procedura prealabilă atacării hotărârii privind bugetul.
La momentul respectiv, Lavinia Crişu spunea că a trimis conducerii CJ un referat de legalitate în care cerea modificarea unor capitole legate de investiţii şi reparaţii drumuri judeţene. În conferinţă de presă, marţi, 22 aprilie, prefectul a precizat că modificările nu au fost efectuate, dar că acţiunea în instanţă nu afectează partea de salarii sau funcţionarea unor instituţii subordonate Consiliului Judeţean.
Miercuri, 23 aprilie, a ieşit în conferinţă de presă şi preşedintele CJ, Vasile Mustăţea, fiindu-i alături mai mulţi directori din Consiliul Judeţean, cei care au lucrat la întocmirea bugetului propriu. În primul rând, şeful de la judeţ a declarat că gestul prefectului este unul total nejustificat. „Nu l-a atacat decât ca să mă blocheze. Ce-a făcut Marin Anton cu Dumitru Beianu în 2012, face acum doamna prefect cu mine!”. Mustăţea a declarat că modificările cerute, deşi nu sunt clare, au legătură cu amendamentele propuse de consilierii PSD atunci când a fost votat bugetul. Adică, este vorba despre schimbarea destinaţiei unor bani de la deszăpezire şi de la anumite drumuri judeţene către altele. Mustăţea a explicat din nou de ce nu poate muta sumele, în primul caz fiind vorba despre bani prevăzuţi, nu cheltuiţi, iar în al doilea, dacă s-ar lua fonduri de la drumurile aflate deja în contractare pentru investiţii printr-un program naţional, s-ar numi deturnare de fonduri.
Penalităţi şi proiecte europene în stand-by
Preşedintele CJ Giurgiu a reamintit faptul că a fost făcută şi o dezbatere publică privind bugetul propriu, la care prefectul nu a participat. Aşa că, susţine el, lipsa de transparenţă invocată de prefect nu există. Şi, mai mult decât atât, bugetul propriu a trecut de toate comisiile Consiliului Judeţean, cât şi de Direcţia de Finanţe. „Îmi spune că e un buget dezechilibrat. Păi, nu ai voie ca instituţie să îl faci aşa, nu ţi-l primeşte Direcţia de Finanţe. Am respectat şi indicatorii macro-economici, ceruţi printr-un act normativ de Ministerul de Finanţe. Consiliul Judeţean Giurgiu este singura unitate administrativ-teritorială din Giurgiu, de altlfe, care a pus în aplicare această metodologie”, a precizat Mustăţea.
Dincolo de motive, sunt efecte. Aşadar, în acest moment, sunt complet blocate toate investiţiile cu fonduri europene. În cazul acelora în derulare, nu mai pot fi făcute plăţi către executanţi, ceea ce va atrage penalităţi. Aici intră inclusiv rata plătită pentru tomograful şi RMN-ul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, unde penalităţile sunt „usturătoare”, spun specialiştii CJ. Apoi, sunt în pericol proiectele aflate în fază de documentaţie tehnică. „La DJ 603, de exemplu, săptămâna viitoare se termină evaluarea şi eu nu pot să închei contractul cu câştigătorul licitaţiei. Dacă bugetul rămâne blocat, va trebui să reluăm licitaţia, iar totul trebuie să fie gata până pe 31 decembrie 2015. Riscăm să pierdem proiectul. Doamna prefect a blocat întreaga activitate a judeţului Giurgiu la ordinul politic al PSD!”, a mai spus Vasile Mustăţea.
Deocamdată, instanţa nu a dat vreun prim- termen de judecată, iar mai mult din declaraţiile preşedintelui CJ Giurgiu pe această temă, veţi putea urmări miercuri, la Valahia Tv, în emisiunile informative ale serii.
 
Cătălina Sfetcu
 

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!