Actualitate Sport

Un fost câştigător al Cupei Campionilor Europeni şi antrenor al Dunării Giurgiu s-a sinucis

Lucian Bălan alături de Narcis Coman. Cei doi au colaborat la Dunărea Giurgiu FOTO: Bogdan Vladu
Lucian Bălan alături de Narcis Coman. Cei doi au colaborat la Dunărea Giurgiu la finele anilor ’90
FOTO: Bogdan Vladu

Lucian Bălan (56 de ani), unul dintre campionii de la Sevilla, a murit joi seară. Din primele informaţii se pare că fostul fotbalist şi antrenor şi-a pus capăt zilelor înghiţind mai multe medicamente. Dunărea Giurgiu a fost una dintre formaţiile pregătite de acesta.

Tragedie în sportul românesc. Lucian Bălan, câştigător cu Steaua Bucureşti al Cupei Campionilor Europeni şi Supercupei Europei, a fost găsit mort joi seară în garsoniera sa din Baia Mare.

Conform actualmm.ro acesta a fost găsit fără suflare chiar de fiul său. Fostul mijlocaş se pare că a ingerat mai multe medicamente după care s-a aşezat în pat. Aceeaşi sursă  susţine că anchetatorii au găsit lângă el şi un bilet de adio cu mesajul: „Vă iubesc pe toţi, dar aceasta este dorinţa mea”.

După retragerea din activitate, Lucian Bălan a avut o viaţă foarte agitată. Dependent de jocurile de noroc şi alcool, acesta şi-a pierdut nu numai banii câştigaţi ca fotbalist ci şi soţia care a decis să divorţeze. A fost părăsit de majoritatea prietenilor, iar puţini dintre colegi au încercat să-i întindă o mână de ajutor.

Moartea mamei sale (survenită în urmă cu o lună şi jumătate) l-a afectat foarte tare, pierderea celei care i-a dat viaţă putând fi unul dintre motivele care l-au determinat să apeleze la sinucidere.

Lansat de FC Baia Mare, a făcut carieră la Steaua

Lucian Bălan a început fotbalul la „piticii” clubului Autobuzul Bucureşti (viitorul Rocar), iar între 1976 şi 1978 a fost legitimat la Minerul Cavnic, formaţie cu care a reuşit să promoveze în Divizia B.

Transferat la FC Baia Mare, acesta a debutat în Divizia A la 19 ani, ajungând după şapte sezoane la Steaua.

Cu roş-albaştrii a cucerit pe plan intern patru titluri şi trei Cupe ale României. De asemenea, Lucian Bălan a fost titular în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986 câştigată de Steaua la penaltiuri contra celor de la FC Barcelona, trecându-şi în palmares (tot în 1986) şi Supercupa Europei (1-0 cu Dinamo Kiev).

Între 1989 şi 1990 a evoluat în prima ligă belgiană (la Klub Beerschot) şi în cea de-a doua divizie spaniolă (la Real Murcia).

Antrenor (şi) la Giurgiu

A revenit la Steaua în sezonul 1990-1991, după care a îmbrăţişat cariera de antrenor, pregătind, printre altele, Phoenix Baia Mare (Divizia B), FC Maramureş Baia Mare (Divizia A), Inter Dunărea Giurgiu (Divizia C), dar şi grupe de juniori ale Stelei şi Concordiei Chiajna.

La Giurgiu a antrenat în două rânduri (în 1997 şi 2000). A colaborat, printre alţii, cu Narcis Coman şi Stelian Marin, având şi prieteni foarte buni precum Sandu Pantazi sau Marian Fieraru.

„Chiar acum am aflat ştirea de la televizor şi nu-mi vine să cred. A fost un băiat de toată isprava, era tot timpul cu zâmbetul pe buze. Antrenor bun, înţelegea jucătorii şi dădea credit tuturor. Dumnezeu să-l odihnească” a declarat pentru informatiadegiurgiu.ro Narcis Coman.

„Am colaborat foarte bine cu Lucică Bălan. Era un profesionist. La antrenamente ţin minte că se băga şi el la joc. Un băiat extraordinar, avea şi o familie frumoasă” a spus şi Stelian Marin, fost preşedinte al Dunării Giurgiu.

Marian Fieraru a fost unul dintre cei mai buni prieteni giurgiuveni ai lui Bălan. „Pe Lucian Bălan l-am cunoscut înainte să ajungă la Dunărea. A fost antrenorul băiatului meu la juniorii Stelei. Ca tehnician era un bun pedagog. M-a vizitat de multe ori acasă, am păstrat legătura şi după ce a plecat de la Giurgiu. Ultima oară am vorbit acum 9 luni, îmi spunea că e taximetrist. Îmi pare foarte rău că a murit. Păcat că nu a reuşit să-şi facă ordine în viaţă. A fost un băiat extraordinar, însă alcoolul l-a stricat” a declarat Marian Fieraru.

Bogdan Vladu

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!