Actualitate Comunicate La zi Politic

„A fost un om care nu și-a trădat niciodată principiile, un exemplu de demnitate și curaj. A luptat toată viața pentru libertate și democrație.”

„Patriotismul este o dragoste discretă pentru ţară, o disponibilitate de a-ţi da oricând viaţa pentru ea şi de a nu mărturisi acest sentiment. Găsesc că afişarea patriotismului este indecentă. Un om care simte dragostea pentru ţară, un om care este decis ca în interesul ţării să-şi sacrifice propria existenţă nu are să se bată pe piept cu sentimentul acesta”, spunea Corneliu Coposu, de la a cărui naștere s-au împlinit astăzi 110 ani (20 mai 1914).

A fost un om care nu și-a trădat niciodată principiile, un exemplu de demnitate și curaj. A luptat toată viața pentru libertate și democrație.

A fost membru al Partidului Național Țărănesc până la interzicerea acestuia de către regimul comunist în 1947. Opoziția față de dictatura comunistă i-a adus 17 ani de închisoare în condiții dure. A fost mutat prin mai multe închisori şi lagăre de muncă: MAI Bucureşti, Piteşti, Văcăreşti, Craiova, Jilava, Capu Midia, Bragadiru, Popeşti-Leordeni, Rahova, Gherla, Aiud, Râmnicu-Sărat.

Dosarul său de urmărire informativă are nu mai puţin de 38 de volume şi circa 18.000 de file, fiind implicați 500 de ofițeri de Securitate.

După 1989, Corneliu Coposu a reîntemeiat oficial PNŢ sub numele de Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat. A fost unul dintre cei mai fermi adversari ai regimului neocomunist, reprezentat de Frontul Salvării Naționale (FSN). A fost atacat și calomniat necontenit de mașinăria de propagandă a FSN.

A fost unul dintre fondatorii Convenţiei Democratice din România, o alianță a partidelor de dreapta, anticomuniste, alianță în care a intrat și PNL. În acel moment, opoziţia era fragmentată, iar scena politică românească era dominată de FSN.

A susținut că locul țării nostre este alături de țările democratice„România trebuie să se integreze în Europa democratică. Extinderea în ţara noastră a instituţiilor europene este de dorit şi se găseşte în logica istoriei”, spunea Corneliu Coposu.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană

Print Friendly, PDF & Email

Știri asemănătoare

Lasă un comentariu

*Folosind acest formular ești de acord cu politica noastră de confidențialitate!